ODRAZ je sudjelovao na 4. međunarodnom multidisciplinarnom kongresu “Regija, razvoj, ravnoteža”

16.11.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je 12. i 13. studenoga 2022. održan 4. međunarodni multidisciplinarni kongres naziva „Regija, razvoj, ravnoteža: Pristupi istraživanju i planiranju prostora” u organizaciji Kluba studenata geografije Zagreb. Tijekom dva dana kongresa, više od 100 sudionika imalo je prilike poslušati kvalitetna izlaganja, vrijedna istraživanja i zaključke mladih stručnjaka te panel rasprave podijeljene u četiri sekcije. Magdalena Makar iz ODRAZ-a sudjelovala je na kongresu kao izlagač i kao predstavnik ODRAZ-a na Kavi & Karijeri.

Nakon uspješno organizirana tri međunarodna kongresa koji su pratili teme održivog i pametnog planiranja prostora te demografije, 12-ero organizatora kongresa iz Kluba studenata geografije Zagreb ove je godine stavilo naglasak na regionalni razvoj. Problemima prostorne nejednakosti su se, unutar sekcija, potražila rješenja ostvarivanja razvojne ravnoteže. Upravo to je cilj brojnih međunarodnih, državnih, regionalnih i lokalnih razvojnih politika.

Uvodno predavanje o konceptu dobrih mjesta i regionalnom razvoju održao je prof. dr. sc. Aleksandar Lukić. Potom je uslijedila prva sekcija Obala, otoci i zaleđe s naglaskom na specifičnosti razvoja obalnih i otočnih područja, kao i područja obalnog zaleđa koje je njihov neodvojiv dio. Druga sekcija proučavala je Kontinentalnu Hrvatsku, regiju u kojoj uz brojne potencijale postoje i brojni izazovi. Raspravljalo se, između ostaloga, o ulozi LAG-ova i razvojnih agencija u regionalnom razvoju te regije.

Sastavni dio prvoga dana kongresa bila je Kava & Karijera. Prilika je to bila za sve prisutne upoznati se s tvrtkama, udrugama i javnim ustanovama u kojima su geografi dobrodošli stručnjaci, bilo za rad u sklopu studentske prakse ili kasnije, tijekom stvaranja karijere. ODRAZ i mrežu CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE zainteresiranima je predstavila Magdalena Makar. Naglasak je bio na aktualnim projektima u ODRAZ-u: Urban STEM i Climasum.

Sljedeći dan na red je došla sekcija Gradske regije u kojoj se nastojalo utvrditi uzročno-posljedične veze između gradova i okolnih prostora te uvidjeti njihovu važnost u kontekstu regionalnog razvoja. Na kraju je održana sekcija Levers of development (Poluge razvoja) s ciljem upoznavanja s metodama, teorijama i praksama regionalnog planiranja.

Nakon svake od sekcija uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Rasprave su moderirali studentski voditelji sekcija.

Međunarodni multidisciplinarni kongres postaje ustaljena aktivnost Kluba studenata geografije Zagreb čime studenti pridonose promociji geografije te stručnom osvještavanju o aktualnim razvojnim i prostorno-planerskim problemima na više prostornih razina. Svojim aktivnim angažmanom i kvalitetom pristupa motiviraju sve prisutne na daljnje djelovanje u kreiranju boljih razvojnih politika i uvjeta za život svakog pojedinca.

#UrbanSTEM #Climasum

Pin It on Pinterest

Share This