Moj pogled na ciljeve održivog razvoja – nagradni natječaj za učenike srednjih škola

24.09.2020 | ODRAZ-ove vijesti

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, pozivamo učenike srednjih škola na sudjelovanje u nagradnom natječaju “Moj pogled na ciljeve održivog razvoja”. Budite kreativni i maštoviti te nam crtežom, akvarelom ili u nekoj drugoj tehnici prikažite svoje viđenje jednog od 17 ciljeva i osvojite vrijedan poklon paket. Rok za prijavu: 30. listopada 2020

Cilj natječaja

Želimo potaknuti učenike na razmišljanje o važnosti očuvanja našeg planeta i odgovornog ponašanja prema ljudima, prirodi i okolišu te da kreativnim izražavanjem prenesu svoje viđenje Globalnih ciljeva održivog razvoja. Zadatak je napraviti likovni rad (crtež, akvarel,  plakat i sl.) koji se odnosi na jedan od 17 ciljeva održivog razvoja

Trajanje natječaja
22. rujan – 30. listopad 2020.

Tko može sudjelovati
Radove mogu prijaviti učenici srednjih škola s područja Republike Hrvatske. Na natječaj je moguće prijaviti samo individualne učeničke radove. Svaki učenik koji se prijavljuje mora imati mentora – nastavnika ili stručnog suradnika.

Pravila i uvjeti

 • Format rada je A4, pri čemu učenik može koristiti tehniku po svom izboru (drvene bojice, flomastere, vodene bojice, tempere, kolaž, digitalni alati i sl.)
 • Jedan učenik može poslati najviše dva skenirana rada u .jpeg formatu visoke kvalitete
 • Rad se mora odnositi na jedan cilj održivog razvoja i sadržavati jednu do dvije rečenice opisa cilja riječima učenika
 • Učenički rad i popunjenu prijavnicu potrebno je dostaviti najkasnije do 30. listopada 2020. na e-mail adresu: nagradninatjecaj@odraz.hr uz oznaku “Naziv učeničkog rada_Cilj br.__” (prijavnica je dostupna na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2Ho2DLx )
 • Pristigli radovi bit će objavljeni na web, Facebook i Instagram stranici ODRAZ-a kao virtualna izložba
 • Pristigle radove organizator natječaja može koristiti u vlastite promotivne svrhe, uz navođenje imena autora i škole
 • Žiri će odabrati najbolje učeničke radove koji se odnose na jedan od 17 ciljeva. Ocjenjivat će se originalnost, kreativnost, tehnička izvedba te poštivanje zadane teme natječaja.

NAGRADE
Poklon paket učeniku za najbolji rad koji se odnosi na jedan od ciljeva.

Što su ciljevi održivog razvoja?
Države članice Ujedinjenih naroda u rujnu 2015. usvojile su program “Promijeniti svijet: program održivog razvoja do 2030.” (Agenda 2030.) sa željom okončavanja siromaštva, zaštite planeta, osiguranja zaštite ljudskih prava i kvalitetnijeg života za sve. Obavezale su se do 2030. postići 17 ciljeva održivog razvoja koji daju odgovor na prepoznate globalne izazove u različitim područjima. Za postizanje tih ciljeva potrebno je sudjelovanje svih država svijeta, lokalnih i nacionalnih vlasi, poslovnog svijeta i akademske zajednice, kao i svih pojedinaca.

Definirani su sljedeći ciljevi:

 1. Svijet bez siromaštva
 2. Svijet bez gladi
 3. Zdravlje i blagostanje
 4. Kvalitetno obrazovanje
 5. Rodna ravnopravnost
 6. Čista voda i sanitarni uvjeti
 7. Pristupačna i čista energija
 8. Dostojanstven rad i gospodarski rast
 9. Industrija, inovacije i infrastruktura
 10. Smanjenje nejednakosti
 11. Održivi gradovi i zajednice
 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja
 13. Odgovor na klimatske promjene
 14. Očuvanje vodenog svijeta
 15. Očuvanje života na kopnu
 16. Mir, pravda i snažne institucije
 17. Partnerstvom do ciljeva.

Pogledajte, pročitajte, istražite!

* Natječaj “Moj pogled na ciljeve održivog razvoja”  organiziran je kao aktivnost projekta “Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj”, koji je financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

* Za sva dodatna pitanja vezana uz natječaj slobodno nas kontaktirajte na e-mail: ksenija@odraz.hr ili broj telefona 01/4655 203.

Plakat

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

 

Pin It on Pinterest

Share This