Interdisciplinarnost i međusektorska suradnja – polazišne točke za daljnji razvoj inovativnih tehnologija

25.11.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta „Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti“ održana je uvodna konferencija putem ZOOM platforme 24. studenoga 2021. godine u organizaciji DOOR-a i ODRAZ-a. Na konferenciji je sudjelovalo preko 60 sudionika – predstavnika gradova, ministarstava, akademske zajednice te civilnog i poslovnog sektora. Nakon okruglog stola i panel rasprave, sudionici su dobili uvid u inovativne pristupe istraživanjima studenata u području STEM-a, s naglaskom na promet i energetiku te primjere dobre prakse mjera za održivu urbanu mobilnost, pametne gradove i politike na području održivog prometnog i urbanog planiranja.

Svrha projekta “UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti” je povećati zainteresiranost mladih za inovativne pristupe istraživanjima budućih studenata za STEM područja, s naglaskom na promet i energetiku. Projekt provodi udruga DOOR u partnerstvu s ODRAZ-om, Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U prvom dijelu predstavljeni su primjeri dobre prakse mjera za održivu urbanu mobilnost, s naglaskom na STEM područje. Matej Paranos s Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavio je aktivnosti Laboratorija za energetska postrojenja u sklopu Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, posebno se u svom izlaganju osvrnuvši na tehnologiju vodika. Također, istaknuo je u kojim se kolegijima na FSB-u obrađuju teme iz energetike i novih tehnologija.

Anamari Majdandžić prikazala je DOOR-ove aktivnosti usmjerene na provedbu STEM radionica za djecu i mlade. DOOR kontinuirano djeluje na području energetike i klimatskih promjena te energetike i društveno-gospodarskih promjena. Svojim projektima i programima DOOR otvara vrata zajednici te Mini ljetnom akademijom i DOOR obrazovnom akademijom u svoje aktivnosti uključuje, kako djecu i mlade, tako i širu zajednicu.

Mario Ćosić s Fakulteta prometnih znanosti u svom je izlaganju govorio o temama održive urbane mobilnosti i održivog prometnog planiranja te je prezentirao aktivnosti STEM Laba za razvoj znanosti i tehnologije u području prometnih znanosti.

Za kraj prezentacijskog dijela, Magdalena Makar predstavila je ODRAZ-ove projekte koji pokrivaju aktivnosti u području STEM-a, makerspacea te rada sa studentima i mladima, posebice u području interdisciplinarnog pristupa urbanom planiranju.

U drugom dijelu održana je panel rasprava pod nazivom “Pametni gradovi – inovativne tehnologije i politike” koju je moderirala Silvija Vočancec iz udruge DOOR. Panelisti su bili Marko Stančec iz ODRAZ-a, doc. dr. sc. Mario Ćosić iz FPZ-a i Antonio Morić-Španić iz udruge CROGIS, a u raspravu se uključio i Matej Paranos s FSB-a. CROGIS je udruga mladih entuzijasta koja djeluje od 2016. godine s ciljem popularizacije GIS tehnologije u društvu.

U panelu je istaknuta važnost interdisciplinarnog pristupa, međusektorske i međuinstitucionalne suradnje za postizanje kvalitetnih, kreativnih i inovativnih rješenja za aktualne probleme prometnog i urbanog planiranja.

Antonio Morić – Španić podsjetio je kako je GIS koristan alat u formiranju i vizualizaciji prostornih rješenja te pritom naveo nekoliko konkretnih primjera. Istaknuo je također kako priča s obrazovanjem treba krenuti od temelja, odnosno od najranije dobi. Prof. Ćosić s Fakulteta prometnih znanosti i prof. Paranos s Fakulteta strojarstva i brodogradnje upoznali su sudionike panela s prilagodbom programa na Fakultetima novim izazovima i načinima upoznavanja studenata s praktičnim radom. Marko Stančec iz ODRAZ-a osvrnuo se na usmjerenost djelatnosti udruge na studente i mlade stručnjake koji će u budućnosti biti donositelji odluka i sudjelovati u urbanom i prometnom planiranju.

.

Pojekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.

    

Pin It on Pinterest

Share This