Hrvatski predstavnici na CIVITAS FORUMU 2013.

09.10.2013 | ODRAZ-ove vijesti

Ovogodišnji, 11. Forum održan je od 30. rujna do 2. listopada  u francuskom  Brestu. Forum je osigurao prostor za susret i razmjenu iskustava i rezultata u području održive urbane mobilnosti te mjesto za dijalog između političara i stručnjaka. Na Forumu su sudjelovali i predstavnici iz Hrvatske: Ivan Zajec iz Grada Zagreba, Helena Hećimović i Vedrana Knežević iz Grada Koprivnice, Boris Belamarić iz HŽ Infrastrukture i Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Brest je grad od kojeg se može učiti kako pažljivo planirati i poboljšavati promet – od uvođenja nove tramvajske linije i posebnih traka za autobuse do unapređivanja uvjeta za bicikliste i skore izgradnje žičare. Sve su to projekti koji su zacrtani u Planu održive mobilnosti, koji je integriran s ostalim planovima (kao npr. urbanistički, plan za smanjivanje klimatskih promjena).

 

Radionica “Neka vatra dalje gori”
Partneri iz projekta CIVITAS ELAN bili su pozvani na sudjelovanje u radionici o iskustvima, rezultatima i nastavku aktivnosti nakon završetka projekata financiranim iz inicijative CIVITAS. Govorili smo o rezultatima na koje  smo ponosni, koje su mjere nastavljene i što je njihov daljnji pokretač, ali i onim mjerama koje nisu nastavljene i zbog čega. Govorilo se o odnosu mjera u projektima CIVITAS i društvenih trendova, poslovnim modelima koji se koriste za nastavak mjera, a dobre primjere su predstavili gradovi Aalborg i Bolonja.

Mreža CIVINET
Forum je bila prilika za susret mreža CIVINET, uključujući i novu mrežu koju su u travnju ove godine uspostavili hrvatski i slovenski gradovi i drugi zainteresirani dionici. Predstavnici CIVINET Slovenija-Hrvatska iz Zagreba, Koprivnice i Ljubljane razgovarali su o planiranim aktivnostima u projektu CIVITAS CAPITAL, koji je upravo započeo i iz kojeg će financirati neke aktivnosti Mreže. Koordinator CIVINET Slovenija-Hrvatska je Grad Ljubljana, tajništvo u Sloveniji vodi REC, a u Hrvatskoj ODRAZ.
Više o Forumu na http://www.civitas.eu/content/civitas-forum-conference-2013

Pin It on Pinterest

Share This