Drugo izmijenjeno izdanje ODRAZ-ovog priručnika „Naša zajednica naša odgovornost“

17.08.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Priručnik Naša zajednica naša odgovornost i danas, nakon više od 15 godina od prvog izdanja, ostaje nužan začin pri pokretanju i vođenju procesa na najnižoj, ali možda i najvažnijoj razini: u lokalnim zajednicama u kojima ljudi žive i koje izravno utječu na kvalitetu njihovih života.

Kao dio aktivnosti projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj zajednice“ priredili smo drugo izmijenjeno izdanje ODRAZ-ovog priručnika za uspješno organiziranje lokalne zajednice. Prvo izdanje ovog korisnog priručnika posvećenog promjeni na bolje i akciji, objavljeno je davne 2004. godine.

Ova publikacija sadrži gotovo sve što je neophodno znati kako bi se uspješno organizirao DOBAR život u DOBROJ zajednici.

 

Osim što pred čitatelje prostire osnovne pojmove, tehnike rada i uputstva kako pokrenuti i postići poželjne promjene u lokalnim ili interesnim zajednicama, ona je i vrlo dobra “mišancija” suvremenih svjetskih koncepata o radu u zajednici te znanja i iskustava (potkrijepljeno primjerima iz prakse) koje su stjecali aktivisti i organizacije koje su zajednice stvarali, mijenjali i unapređivali kod nas.

Priručnik se sastoji od osam tematskih poglavlja, popraćenih brojnim primjerima i vježbama te dopunjen recentnim primjerima iz prakse:

  • Učenje kroz akciju
  • Organiziranje zajednice
  • Motiviranost za rad u zajednici
  • Procjena potreba u zajednici
  • Zajedničko (djelotvorno) planiranje
  • Javno dogovaranje za razvoj zajednice
  • Praćenje i vredovanje aktivnosti u zajednici
  • Primjeri iz prakse (Proces participativnog budžetiranja u Pazinu; Energetska zadruga građana u Križevcima; Uklanjanje natpisa govora mržnje s osječkih pročelja i Volonterski program OŠ Grohote)

PRIRUČNIK JE NAMIJENJEN aktivistima u zajednici koji žele ostvariti promjenu putem društvene akcije, civilnim inicijativama i organizacijama, zaposlenicima u lokalnim samoupravama, socijalnim radnicima i svima onima koji na lokalnoj razini promoviraju važnost društvenih veza, kako bi se u zajednicama mogao, u ozračju prihvaćanja različitosti, postići dogovor među dionicima o smjeru razvoja.

Priručnik preuzmite OVDJE.

Drugo izmijenjeno izdanje ove publikacije tiskano je uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje – Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Program sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This