Direktorica ODRAZ-a održala predavanje za učenike Srednje škole Mate Balote iz Poreča

11.03.2021 | Novosti, Novosti iz EGSO-a, ODRAZ-ove vijesti

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), održala je 10. ožujka 2021. online predavanje za učenike Srednja škola Mate Balote Poreč povodom sudjelovanja njihovih učenika na Europskom samitu mladih o klimi koji će se 18. i 19. ožujka održati u virtualnom obliku. S učenicima je razgovarala o povijesti i institucijama te koristima za mlade i vrijednostima EU-a.

Svrha 12. izdanja YEYS-a jest čuti što učenici misle o tome kako pristupiti prevladavanju postojeće klimatske krize i kako se približiti ostvarenju cilja da do 2050. godine postanemo klimatski neutralno društvo.

 

 

 

Na ovogodišnjoj debati mladih, koja nosi naslov ˝Naša klima, naša budućnost!˝, sudjelovat će 33 škole, po jedna iz svake od 27 država članica EU-a i pet država kandidatkinja (Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Crna Gora i Albanija), a sudjelovat će i jedna škola iz Ujedinjene Kraljevine kao konkretan dokaz odlučnosti EGSO-a da ostane usko povezan s britanskim civilnim društvom.

Rezultati YEYS-a 2021. dostavit će se međunarodnim oblikovateljima politika o okolišu i promicati na konferencijama širom Europe, među ostalim i na Europskom skupu mladih (EYE) Europskog parlamenta koji će se održati krajem svibnja 2021.

Dok učenici budu sudjelovali na svojoj konferenciji o klimatskim promjenama, profesori će sudjelovati na internetskim informativnim sastancima koji će se organizirati u suradnji s trima glavnim institucijama EU-a (Europski parlament, Europska komisija i Vijeće EU-a) kako bi se proširila njihova znanja o radu Europske unije i o njezinim resursima za obrazovanje i mlade.

EGSO će uz YEYS provoditi kampanju za društvene medije na Instagramu i Facebooku radi podizanja razine osviještenosti o klimatskim promjenama i poticanja mladih ljudi na prihvaćanje održivog načina života.

Pin It on Pinterest

Share This