Zajedno za pametnu ruralnu Europu (Deklaracija iz Lednica)

02.12.2022 | Novosti iz EGSO-a

Seminar u Lednicama „Lokalni razvoj vođen zajednicom i pametna sela kao inovativni alati za učinkovit razvoj ruralnih područja“ okupio je 27. i 28. 10. 2022. predstavnike Europskog parlamenta, Odbora regija (CoR), češkog predsjedništva Vijećem EU-a i Europske komisije, kao i dionike projekata lokalnog razvoja koji se financiraju i podupiru iz programa EU-a.

Sudionici su raspravljali o daljnjem putu u trenutnom financijskom razdoblju EU-a i oblikovanju budućih programskih razdoblja obuhvaćenih dugoročnom vizijom za ruralna područja EU-a.

Voditelji projekata predstavili su zanimljive prakse vezane uz lokalni razvoj vođen zajednicom (uključujući višefondovske pristupe ) i pametna sela. Prijenos događanja na engleskom jeziku kao i prezentacije dostupne su na sljedećoj poveznici https://cor.europa.eu/nl/events/Pages/innovative-tools-effective-development.aspx.

CoR i međuskupina EP-RUMRA (https://www.smart-rural-intergroup.eu/) podržali su „Deklaraciju iz Lednica“, promičući ruralnu viziju i Ruralni pakt, lokalni razvoj vođen zajednicom (CLLD/LEADER) i pametna sela. Deklaracija traži da pametna sela i CLLD postanu sastavni dio regionalne politike, u sinergiji s drugim politikama (LEADER). Također traži usvajanje holističkih pristupa koji se temelje na dokazima za ruralna područja korištenjem svih mogućih instrumenata i uključivanjem građana u pronalaženje rješenja.

Tekst deklaracije na engleskom jeziku možete naći OVDJE.

 

Pin It on Pinterest

Share This