Više nemamo izgovora: klimatske promjene traže hitan prelazak s riječi na djela

21.10.2021 | Novosti iz EGSO-a

Skupina „Raznolikost Europe” Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO-a) objavila je izjavu o poduzimanju hitnih mjera vezanih za klimatske promjene.

„Apsolutno je jasno da se atmosfera, oceani i kopno zagrijavaju zbog ljudskog djelovanja. Klimatske promjene već utječu na svaku naseljenu regiju diljem svijeta, a ljudski utjecaj doprinosi brojnim uočenim promjenama ekstremnih vremenskih i klimatskih uvjeta.” (Šesto izvješće o procjeni IPCC-a, kolovoz 2021.).

 

 

 

 

 

Klimatske promjene se već događaju i ne možemo ih izbjeći. Redovito dolazi do teških poplava, požara, suša i uragana. Tako izgleda svijet 1,1 do 1,3°C topliji u odnosu na doba kad je izumljen parni stroj. Danas nije moguće ignorirati utjecaj klimatskih promjena na naš svakodnevni život. Isto tako, ne možemo zamisliti kakav će biti njihov učinak, čak i ako postignemo cilj Pariškog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5°C. Budućnost našeg planeta je ugrožena i nemamo drugog izbora nego da ispunimo ono što smo zajedno obećali.

Čak ni brže smanjenje emisija neće biti dovoljno. Moramo intenzivno ulagati i u izradu planova za hitne slučajeve i u prilagodbu klimatskim promjenama. To podrazumijeva i veliku promjenu u načinu razmišljanja: moramo ulagati danas da bi koristi imala sljedeća generacija. Moramo ulagati, povećavajući pritom održiva financijska sredstva, uz snažnu potporu javnih tijela, poduzeća, civilnog društva i građana. Europski zeleni plan i paket „Spremni za 55 %” nisu samo nužni već hitno potrebni. 

Cijelu izjavu možete pročitati OVDJE.  

#EGSO #EESC

Pin It on Pinterest

Share This