Unapređenje pristupnog procesa – Vjerodostojna perspektiva EU-a za zapadni Balkan

23.06.2021 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je tijekom plenarne sjednice održane u ožujku 2021. usvojio mišljenje pod nazivom Unapređenje pristupnog procesa – Vjerodostojna perspektiva EU-a za zapadni Balkan. Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a je bila članica radne skupine za izradu tog mišljenja. Aktivno se uključila u raspravu, kao i druge hrvatske predstavnice u EGSO-u. Kao dobar primjer regionalne suradnje je predstavila mrežu za održivi urbani razvoj CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

 

 

 

Neki naglasci rasprave i mišljenja:
– EGSO pozdravlja želju EU-a da ojača svoju suradnju s regijom i pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za provedbu potrebnih reformi.
– EGSO pozdravlja prijedloge Komisije za jačanje pristupnog procesa i ‘zeleno svjetlo’ Vijeća za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, no žali zbog činjenice da je postupak ponovno blokiran te poziva Uniju da bude pouzdan partner i što je prije moguće ukloni prepreke koje sprječavaju početak pregovora.
– U rješavanju zajedničkih izazova i problema koji nisu samo političke, već i gospodarske te socijalne i okolišne naravi, socijalni partneri i druge organizacije civilnog društva trebali bi imati veću ulogu i biti aktivnije uključeni u proces proširenja. Organizirano civilno društvo povezuje politiku i ljude te pomaže pratiti provode li se doista u praksi temeljna načela poput slobode govora, vladavine prava, neovisnosti medija, jednakog postupanja i borbe protiv korupcije.
– Važnost se treba dati izgradnji povjerenja među svim dionicima i osigurati da se pristupni proces temelji na međusobnom povjerenju i jasnim, zajedničkim obvezama s ciljem ponovnog stjecanja vjerodostojnosti na obje strane.

Link na mišljenje: https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/enhancing-accession-process-credible-eu-perspective-western-balkans

#EGSO #EESC #ZapadniBalkan #WesternBalkan

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This