U Europskoj godini mladih 2022. trebali bismo osigurati konkretne i trajne rezultate za sve mlade Europljane

24.01.2022 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor je na plenarnoj sjednici u siječnju 2022. raspravljao o Europskoj godini mladih, uz sudjelovanje Anne Kjær Bathel, predstavnice programa europskih mladih lidera, Joea Elborna, glavnog tajnika Europskog foruma mladih, i Miriam Teume, predsjednice Vijeća Europskog upravnog odbora za mlade.

EGSO je pozdravio proglašenje 2022. Europskom godinom mladih, ali smatra da bi to trebalo ići dalje od pukih promotivnih aktivnosti: trebalo bi pridonijeti Strategiji EU-a za mlade kroz jasne planove i obaveze usmjerene na postizanje konkretnih rezultata za sve mlade Europljane.

 

 

 

 

 

Bitno je da mladi imaju pravo glasa u formuliranju današnjih i sutrašnjih politika, rekla je Christa Schweng, predsjednica EGSO-a. Oni su budućnost, stoga je njihovo uključivanje i ulaganje u njih ključno za izgradnju stabilnih, mirnih i održivih društava i razvoj politika koje odgovaraju specifičnim potrebama mlađih generacija.

EGSO ima jedinstvenu poziciju za rad i povezivanje s mrežama mladih te je spreman i voljan igrati vodeću ulogu u Godini mladih, nadovezujući se na svoje uspješne inicijative kao što su Tvoja Europa, tvoje mišljenje!, okrugli stolovi s mladima o klimi i održivosti te Klimatski summit mladih EU-a, koji će biti održan početkom ljeta.

“Europski forum mladih prepoznaje angažman EGSO-a prema mladima jer ono što govorimo shvaćate ozbiljno i djelujete u skladu s tim”, rekao je Joe Elborn. Pozvao je na moralni okvir o obvezama jedne generacije prema drugoj, a također je iznio ključna očekivanja mladih od Europske godine mladih: ugrađivanje stvarnih trajnih promjena kroz zakonodavstvo EU-a, poboljšanje prikupljanja podataka o mladima te jačanje demokracije i percepcije mladih ljudi o tome.

“Osim problema s COVID-om, mladi se suočavaju s društvenom nejednakošću, prijetnjama demokraciji, vrijednostima i institucijama, klimatskim promjenama, demografskim promjenama te revolucijom tehnologije i društvenih medija”, rekla je Miriam Teuma. “Mladi su ovdje već danas, oni nisu sljedeća generacija i mladi se mogu sami osnažiti, ali mi ih možemo podržati, potaknuti, olakšati i pružiti prilike i inicijative kako bismo im omogućili samoosnaživanje”, dodala je.

Anne Kjær Bathel pozvala je na novi poslovni model za socijalno poduzetništvo i manje birokracije za mlade poduzetnike, izravan pristup europskim fondovima i projektima te socijalnu uključenost za mlade žene i izbjeglice. “Zaista se nadam da ćemo zajedno moći preispitati način na koji vidimo zapošljavanje mladih. Svi mladi, diljem Europe moraju imati glas o svojoj budućnosti”, rekla je.

EGSO  će se aktivno angažirati u Europskoj godini mladih 2022. Ova godina mora donijeti konkretne rezultate za europske mlade u područjima javnih politika koja utječu na njihove živote.

#EESC #EGSO

 

 

Pin It on Pinterest

Share This