Tvoja Europa, tvoje mišljenje (YEYS) – za učenike i škole!

15.11.2021 | Istaknuto, Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) planira 13. izdanje svog događanja „Tvoja Europa, tvoje mišljenje“, koje će se održati 31. ožujka i 1. travnja 2022. U okviru događanja, 33 škole – po jedna iz svake od 27 država članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja za članstvo u EU-u te jedna od europskih škola u Bruxellesu – pozivaju se na sudjelovanje u dvodnevnom skupu na kojem se održavaju rasprave, radionice i interaktivne aktivnosti povezane s određenim aktualnim pitanjem važnim za mlade. Ovo 13. po redu događanje održat će se na daljinu zbog neizvjesne situacije s pandemijom. Rok za prijavu: 2. prosinca 2021.

TEMA

 Događanje će se održati pod nazivom „Istina o lažima. Mladi protiv dezinformacija”. Svrha mu je podići svijest o izazovima koje predstavlja dezinformiranje i potaknuti mlade da razmisle o tome kako da razviju svoje vještine i kritičko razmišljanje da bi se borili protiv dezinformacija.

 

Nema sumnje da nikad dosad nismo imali toliki pristup informacijama kao mladi danas. Međutim, i količina (dez)informacija također je poprimila neviđene razmjere. Zato će se na događanju YEYS sljedeće godine modelirati osmišljavanje i razvijanje kampanje lažnih vijesti te pronalaženje alata i argumenata protiv njih. Radeći u radionicama s malim brojem sudionika i u obliku pregovora i rasprava radi postizanja konsenzusa, nastojat će se podići svijest o načinu na koji se dolazi do društvenih dogovora između skupina koje imaju različite interese.

YEYS će ujedno biti jedno od događanja za mlade u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Učenici i učenice sudionici sastavit će preporuke, koje će se proslijediti europskim institucijama i o kojima će se raspravljati na konferencijama diljem Europe tijekom cijele godine.

TKO
Ako ste srednja škola bilo koje vrste koja se nalazi u jednoj od 27 država članica ili jednoj od pet država kandidatkinja, ili ste jedna od europskih škola u Bruxellesu, pozivamo vas da se prijavite na sudjelovanje u događanju „Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ 2022.

Iz svake zemlje ždrijebom će biti odabrana po jedna škola koja će sudjelovati u dvodnevnom internetskom događanju koje će se prenositi i putem EGSO-ovih društvenih mreža.

Bude li odabrana vaša škola, za sudjelovanje možete odabrati troje učenika predzadnjeg razreda, uz potporu jednog ili više nastavnika ili nastavnica. U interakciji putem interneta oni će upoznati učenike i učenice iz drugih zemalja s kojima će moći razmijeniti stavove i sastaviti deklaracije o temama povezanima s događanjem. To je jedinstvena prilika da se mladi bolje upoznaju s funkcioniranjem EU-a i u multikulturnom okruženju sudjeluju u raspravi kakve se vode u raznim skupštinama.

JEZIK
Cijelo događanje odvijat će se na engleskom jeziku.

PRIPREMA
Članovi i članice EGSO-a posjetit će izabrane škole dovoljno vremena unaprijed kako bi učenike i učenice te nastavnike i nastavnice pripremili za to internetsko događanje. Ovisno o stanju s pandemijom, posjeti će biti organizirani u školama ili na daljinu. Prije posjeta školama će biti poslana dokumentacija i pedagoški materijal.

DODATNE INFORMACIJE
Na internetskim stranicama EGSO-a možete pronaći detaljan opis događanja, videozapis YEYS-a iz 2021. godine, internetski obrazac za prijavu, pravila i sve praktične informacije.

ROK PRIJAVE
Rok za prijavu je 2. prosinca 2021.

Radujemo se susretu na tom jedinstvenom virtualnom događanju!

#EGSO #EESC #YEYS22

 

Pin It on Pinterest

Share This