Temeljna prava i vladavina prava: vrijeme je da se s preporuka prijeđe na djelo!

08.11.2022 | Novosti iz EGSO-a

EGSO je 26. rujna održao konferenciju o najnovijem izvješću Europske komisije o vladavini prava kako bi se raspravilo o načinima na koje se može osigurati da preporuke iz tog izvješća dovedu do konkretnih poboljšanja u državama članicama.

Izvješće o vladavini prava Europske komisije prvi put obuhvaća preporuke za pojedinačne zemlje u području pravosuđa, korupcije, medija te sustava provjere i ravnoteže. Napredak u Uniji nije ujednačen i u nizu država članica i dalje postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost.

 

 

 

 

 

 

„EU bi se uvijek trebao služiti svim svojim alatima (uključujući proračunsku uvjetovanost) kako bi se suočio sa svakim novim napadom na demokraciju, vladavinu prava ili ljudska prava, čim i gdje god se on dogodi”, rekla je predsjednica EGSO-a Christa Schweng, koja je otvorila konferenciju.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders objasnio je: „Ova je godina ponovno pokazala da je jačanje kulture vladavine prava u EU-u od temeljne važnosti. Zajedno pomažemo Ukrajini u obrani njezina suvereniteta i integriteta i pritom možemo ostati vjerodostojni samo ako zaštitimo vladavinu prava unutar Europske unije.”

Konferencija je ujedno bila prilika za predstavljanje drugog objedinjenog izvješća Skupine EGSO-a za temeljna prava i vladavinu prava (FRRL), u kojem je izložen pregled posjeta zemljama koje je skupina FRRL organizirala 2020. i 2021. u Danskoj, Njemačkoj, Irskoj, Češkoj, Španjolskoj, Cipru i Litvi. Cristian Pîrvulescu, predsjednik skupine FRRL, objasnio je: „Iako su demokratski sustavi u posjećenim zemljama općenito pokazali dobru razinu otpornosti, potreba za zaštitnim mjerama i učinkovitim sustavom provjere i ravnoteže, uključujući nadzornu ulogu civilnog društva, jasnija je nego ikad.”

U svojim zaključnim napomenama Edita Hrdá, stalna predstavnica Češke Republike pri EU-u, naglasila je važnost civilnog društva: „Civilno društvo može oživiti ljudska prava. Promicanje vladavine prava trajna je zadaća koja zahtijeva našu suradnju, ali i stalno praćenje.”

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This