Tematska rasprava o Ruralnom paktu: Ravnopravnost spolova i mladi u ruralnim područjima

19.11.2023 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

U skladu s preuzetim obvezama prema Ruralnom paktu, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizirat će tematsku raspravu o ravnopravnosti spolova i mladima u ruralnim područjima u srijedu 22. studenog (14:30 -16:30). Ovom se raspravom želi skrenuti pozornost na jedinstvene izazove s kojima se suočavaju dvije važne dioničke skupine u ruralnim područjima: žene i mladi.

Ruralni pakt, koji proizlazi iz Dugoročne vizije ruralnih područja EU-a, okvir je za suradnju između javnih tijela, civilnog društva, poduzeća, akademske zajednice i građana, na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini s ciljem sveukupne dobrobiti ruralnih zajednica. Ovaj pakt prepoznaje različite potrebe ovih područja i nastoji stvoriti sveobuhvatan okvir za smanjenje gospodarske i socijalne nejednakosti među različitim regijama.

 

Osim toga, organizacije civilnog društva koje rade na najzahtjevnijim socijalnim i političkim pitanjima, uključujući nadzorne (watchdog) organizacije i organizacije koje promiču jednakost i nediskriminaciju, obično imaju najviše poteškoća s financiranjem. To ozbiljno ugrožava njihovu zadaću da nadležne pozivaju na preuzimanje odgovornosti i čuvanje demokracije u Europi.

Unatoč neprocjenjivom doprinosu koji daju, žene u ruralnim područjima često se susreću s razlikama u pogledu pristupa resursima, obrazovanju i ekonomskim mogućnostima. Slično tome, populacija mladih bori se s problemima u rasponu od ograničenih izgleda za zapošljavanje do potencijalnog egzodusa iz ruralnih regija, što pridonosi depopulaciji.

U kontekstu Europskog tjedna ravnopravnosti spolova, rasprava ima za cilj razotkriti te izazove i istražiti potencijalne strategije za poticanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje mladih u ruralnim zajednicama.

Sudionici panela sudjelovat će u dijalogu koji ne samo da želi prepoznati prepreke, već također ukazati na konkretna rješenja za inkluzivniju i vibrantnu ruralnu budućnost.

Raspravu će moderirati Peter Schmidt, predsjednik EGSO-ve sekcije za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša (NAT), nakon čega će uslijediti rasprava s članovima sekcije.

Nakon rasprave odmah će uslijediti rasprava i glasovanje o mišljenju EGSO-a na vlastitu inicijativu o ulozi mladih u ruralnom razvoju. Predsjednica studijske skupine za izradu tog mišljenja je direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić.

Program možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/en/programme-50

Ovaj događaj će se prenositi na tri jezika (EN/FR/DE) putem sljedeće poveznice: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/gender-equality-and-youth-rural-areas/webstream

Pratite ovaj događaj putem webstreaminga!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This