Taksonomija održivog financiranja: ključni alat za potporu zelenim ulaganjima i sprečavanje klimatskih promjena

25.10.2021 | Novosti iz EGSO-a

EU-u su potrebne učinkovite i hitne mjere za smanjenje emisija i suočavanje s klimatskim promjenama. U tu svrhu paket mjera za održivo financiranje koji je predstavila Europska komisija ima potencijal za uspostavu jasnog, dosljednog i sveobuhvatnog okvira u kojem se zelenije gospodarstvo može razvijati bez učinaka ovisnosti.

EGSO u mišljenju usvojenom na plenarnom zasjedanju u rujnu, koje je sastavio Stefan Back, u potpunosti podupire mjere Komisije kojima se žele postaviti standardi za definiciju „održivih gospodarskih aktivnosti“, ali ističe da bi se neki elementi mogli pokazati kao složen i skup izazov, osobito za mala i srednja poduzeća.

 

 

 

 

 

Odbor smatra da je važno jasno definirati tehničke kriterije za zelena ulaganja koja izravno doprinose ostvarenju europskih klimatskih ciljeva, kriterije s kojima bi se prakse odgovarajućih poslovnih sektora i financijskog sektora mogle uskladiti. Postavljanje standarda koji odudaraju od maksimalnih zahtjeva iz zakonodavstva EU-a može dovesti do zabune, stoga EGSO preporučuje postroženje tih zahtjeva.

„Cilj je paketa mjera Komisije omogućiti ulagačima da preusmjere ulaganja u održivije tehnologije i poduzeća. Potrebni su nam učinkoviti, lako primjenjivi, inovativni i produktivni alati koji donose brze i jasne rezultate. Delegiranu uredbu o taksonomiji održivog financiranja trebalo bi ocijeniti u tom duhu“, naglasio je Stephan Back.

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC

Pin It on Pinterest

Share This