Razotkrivanje ‘citizenwashinga’: što je i što nije sudjelovanje građanja u odlučivanju

10.11.2023 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i European Environmental Bureau (EEB) zajednički organiziraju događaj pod nazivom Razotkrivanje ‘citizenwashinga’: što je i što nije sudjelovanje građana u odlučivanju. Ovo događanje koje će se održati 14. studenog 2023. ima za cilj doprinijeti razumijevanju koncepta ‘citizenwashinga’ i formulirati preporuke kako bi se osiguralo da procesi sudjelovanja javnosti ne budu krivo predstavljeni te da se krivo ne razumijevaju. 

Zamah za uključivanje građana u demokratsko donošenje odluka nikada nije bio veći. U nastojanju da se oživi demokracija, sudjelovanje građana raste diljem EU-a. Istodobno, sve više građana i organizacija civilnog društva postaje svjesno potrebe izravnog utjecaja na javne politike, posebno u pitanjima okoliša i klime.

 

Nažalost, prilikama za izravni angažman građana ponekad nedostaje smisleno sudjelovanje i postoji rizik od površnog zadovoljavanja tog procesa. Kada javna tijela ili političari tvrde da imaju potporu građana, ali su participativni procesi korišteni za opravdanje te tvrdnje loše planirani ili izvedeni, ili se njihovi rezultati zanemaruju, to predstavlja ‘citizenwashing’.

‘Citizenwashing’ se pokazalo kao kritično pitanje s potencijalno dalekosežnim posljedicama, uključujući razočaranje ljudi u procese sudjelovanja javnosti i potencijalno rastuće nepovjerenje u demokraciju i legitimitet procesa donošenja odluka. Identificiranje ‘citizenwashinga’ može nam pomoći osigurati da procesi sudjelovanja javnosti zadovoljavaju najviše standarde i da imaju istinski smisao. Pogledajte kratki film na https://www.youtube.com/watch?v=RQ4qz3wSvTM&t=1s

Cilj: Rasprava će se usredotočiti na kombiniranje doprinosa stručnjaka za sudjelovanje javnosti s glasovima i preporukama civilnog društva. Skup će pomoći identificirati glavne karakteristike ‘citizenwashinga’ i istražiti njegove različite oblike i manifestacije. Aktivisti će predstaviti neke od takvih primjera jer oni često ukazuju na ‘citizenwashing’.

Ovaj simpozij će također nastojati raspraviti učinkovite strategije i rješenja za borbu protiv ‘citizenwashinga’ i kako osigurati smisleno sudjelovanje javnosti.

Skup će okupiti stručnjake iz političkih znanosti, znanstvenike i istraživače, europske organizacije civilnog društva, okolišne nevladine organizacije i kreatore politika.

Skup će se održati u hibridnom formatu s EN-FR prijevodom.

Program možete naći na https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/unmasking-citizenwashing-dos-and-donts-participation/programme

Za sudjelovanje uživo i za online registraciju slijedite ovu poveznicu https://www.eventbrite.co.uk/e/unmasking-citizenwashing-the-dos-and-donts-of-participation-tickets-744112459397?aff=oddtdtcreator

#EESC #EGSO 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This