Rasprava o novom planu rasta i instrumentu za zapadni Balkan

06.02.2024 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Dana 9. veljače 2024. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizira Raspravu o novom planu rasta i instrumentu za zapadni Balkan koja će se fokusirati na predstavljanje prijedloga Komisije i viđenja Vijeća za regionalnu suradnju i stavove organiziranog civilnog društva i međunarodnih organizacija. Događaj je moguće pratiti online, nije potrebna prethodna prijava.

U studenom 2023. Europska komisija usvojila je novi Plan rasta za Zapadni Balkan, s ciljem ostvarivanja nekih od prednosti članstva u regiji prije pristupanja, poticanja gospodarskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebne društveno-ekonomske konvergencije. Želi se omogućiti partnerima da ubrzaju reforme i ulaganja kako bi se značajno ubrzao proces proširenja i rast njihovih gospodarstava.

U tu svrhu predložen je novi instrument za reforme i rast od 6 milijardi eura za zapadni Balkan za razdoblje 2024.-2027. Treba napomenuti da će se sredstva moći dobiti tek nakon ispunjenja dogovorenih reformi.

Komisija je zatražila od Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) da izradi mišljenje o novom planu rasta za Zapadni Balkan. Cilj je sagledati plan iz perspektive civilnog društva i istražiti načine konkretnog uključivanja socijalnih partnera i organizacija civilnog društva u njegovu provedbu.

Novi plan rasta za Zapadni Balkan se temelji na četiri stupa, a usmjeren je na:

  1. Jačanje gospodarske integracije s jedinstvenim tržištem Europske unije, pod uvjetom da se zapadni Balkan uskladi s pravilima jedinstvenog tržišta te otvori relevantne sektore i područja svim svojim susjedima u isto vrijeme, u skladu sa Zajedničkim regionalnim tržištem;
  2. Poticanje ekonomske integracije unutar zapadnog Balkana kroz Zajedničko regionalno tržište, temeljeno na pravilima i standardima EU-a;
  3. Ubrzavanje temeljnih reformi, uključujući klaster temeljnih pitanja (pravosuđe i temeljna prava, pravda, sloboda i sigurnost, javna nabava, statistika i financijski nadzor), podupiranje puta zapadnog Balkana prema članstvu u EU, poboljšanje održivog gospodarskog rasta, uključujući privlačenje stranih ulaganja i jačanje regionalne stabilnosti;
  4. Povećanje financijske pomoći za potporu reformama putem Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, novog instrumenta vrijednog 6 milijardi eura bespovratne potpore i potpore zajmovima, s isplatom uvjetovanom ispunjavanjem temeljnih reformi od strane partnera sa zapadnog Balkana, i posebice specifične socioekonomske reforme.

Ova rasprava u EGSO-u će se fokusirati na:

  • predstavljanje prijedloga Komisije i viđenja Vijeća za regionalnu suradnju i
  • stavove organiziranog civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Program skupa može se naći na sljedećoj poveznici: 

https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/hearing-new-growth-plan-and-facility-western-balkans/programme

Rasprava će se moći pratiti na sljedećoj poveznici:

https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/hearing-new-growth-plan-and-facility-western-balkans/webstream

#EESC #EGSO #SDGs

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This