Prema kohezijskoj politici 2.0: Izazovi i prilike za rast i razvoj europskih regija

13.07.2023 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) će organizirati javnu raspravu pod nazivom: Prema kohezijskoj politici 2.0 Izazovi i prilike za rast i razvoj europskih regija koja će se održati 18. srpnja 2023. s početkom u 10:00 sati, a dostupna je putem webstreama. Nije potrebna registracija.

Nedavna uporaba potpore kohezijske politike za krizne mjere, uključujući veću fleksibilnost, postavlja pitanja o pravoj ravnoteži između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva politike. Nacionalne politike ne mogu samo kohezijskoj politici povjeriti ulogu promicanja regionalnog razvoja i nacionalne konvergencije.

Potrebno je tražiti načine za redizajniranje kohezijske politike u kontekstu europskog modela rasta te trenutnih i novih izazova, budući da percepcija da je kohezijska politika postala složenija koči njezinu učinkovitost. Glavni izazovi uključuju prijelaz na klimatsku neutralnost, digitalizaciju i inovacije te konsolidaciju konkurentnog europskog gospodarstva, s obzirom na stratešku autonomiju koju zahtijeva trenutačna geopolitička situacija u svim regijama EU-a.

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This