Predstavljanje prioriteta predstojećeg francuskog predsjedanja: Oporavak, snaga i osjećaj pripadnosti

20.01.2022 | Novosti iz EGSO-a

Francuska od 1. siječnja 2022. šest mjeseci predsjeda Vijećem Europske unije. Na siječanjskoj plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) je Clément Beaune, državni tajnik za europske poslove u francuskoj vladi, predstavio prioritete francuskog predsjedništva te sudjelovao u raspravi s članovima EGSO-a.

“Suočeni sa zdravstvenim i gospodarskim izazovima i klimatskim promjenama, najbolji je odgovor braniti europske vrijednosti i interese: kriza COVID-19 i njezine posljedice to su još jednom dokazale. Solidarnost i demokracija temelj su europskog modela.” naglasio je Beaune.

 

 

 

 

 

 

 EU je u posljednje četiri godine slijedio program suvereniteta: u gospodarskim i okolišnim pitanjima; obrani i socijalnim pitanjima, preuzimajući odgovornost za svoju budućnost. Ovaj program za suverenu Europu ubrzat će se s francuskim predsjedanjem. Europa se mora suočiti s velikim gospodarskim, obrazovnim, migracijskim i vojnim izazovima. Francusko predsjedanje će se baviti regulacijom i odgovornostima digitalnih platformi, cijenom ugljika na europskim granicama za uvozne proizvode, minimalnim plaćama i odnosom sa zapadnim Balkanom i Afrikom.

Francusko predsjedanje bit će vrijeme za gledanje naprijed. Moramo se baviti hitnim stvarima, ali i gledati u budućnost pokretanjem novih europskih projekata, nakon Konferencije o budućnosti Europe; projekte za mlade te o zaštiti naših demokracija i naših vrijednosti, kako bi se ojačao osjećaj zajedničke europske kulture i povijesti.

Brz tempo donošenja odluka u EU-u tijekom izbijanja bolesti Covid-19 pokazao je da je “Europa ujedinjenija, otpornija i učinkovitija nego prije 10 godina”, naglasio je francuski državni tajnik europskih poslova Clément Beaune.

Program francuskog predsjedanja EU-om bi se mogao sažeti u sloganu “oporavak, snaga i osjećaj pripadnosti”.

Temeljem toga, francusko predsjedništvo organizirat će svoje djelovanje oko dva prioriteta: prvo, zakonodavni rad za koji se nada da će biti dovršen 2022., u skladu s francuskim političkim ciljevima, na primjer u vezi s regulacijom digitalnog sektora i klimatskim i društvenim ambicijama; i drugo, projekti pokrenuti za izgradnju sutrašnje Europe, kroz Konferenciju o budućnosti Europe, čiji će rad biti završen u prvoj polovici 2022. Konferencija bi trebala omogućiti Europljanima da se ponudi društveni projekt za nadolazeću generaciju. Izazov je identificirati koji model namjeravamo izgraditi i koju zajedničku viziju želimo razviti. Morat ćemo se zapitati što znači biti Europljanin i baviti se pitanjima identiteta i kulture

Na vrhu dnevnog reda je rješavanje gospodarskih i socijalnih posljedica pandemije, s ciljem jačanja europskih socijalnih i zdravstvenih projekata.

Beaune je rekao da je važno da europski čelnici rade zajedno kako bi pružili prilike za socio-ekonomski oporavak i postizanje otpornosti.

Francusko predsjedanje EU-om će poduzimati konkretne radnje u borbi protiv klimatskih promjena u skladu s preporukama navedenim u Paketu Europske komisije ‘Spremni za 55’ koji je pokrenut sredinom srpnja 2021.

Iako se stalno ističe “socijalna Europa”, često to ostaje na papiru te će oni raditi na reguliranju pitanja kao što su minimalna plaća ili prava radnika na radu u drugim zemljama.

Informacije o francuskom predsjedanju, ali i očekivanju EGSO-a možete pratiti na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/en/about/cooperation-other-institutions/priorities-during-european-presidencies/french-presidency-council-eu

#EGSO #EESC

 

 

Pin It on Pinterest

Share This