Povjerenik Hogan u EGSO-u o proračunu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)

25.02.2019 | Novosti iz EGSO-a

Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) 20. veljače 2019., kako bi razgovarao o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP-u). Istaknuo je važnost razvoja ZPP-a. Osim opskrbe hranom, ZPP bi također trebao osigurati druga javna dobra u zamjenu za posebno mjesto u proračunu EU-a.

Naglasio je da Europljani snažno podržavaju održavanje poljoprivredne politike na europskoj razini jer su prepoznali da je ona donijela dodanu vrijednost njihovim životima jamčenjem sigurnosti opskrbe hranom i osiguravanjem jednakih uvjeta unutar jedinstvenog tržišta. Međutim, također je bilo važno da se ZPP razvija; osim opskrbe hranom, ZPP bi također trebao osigurati druga javna dobra u zamjenu za posebno mjesto u proračunu EU-a. Zato je Komisija objavila prijedlog za buduću ZPP koji je ambiciozniji s obzirom na okoliš i klimu. 

“Nadalje, države članice, zajednio odlučujući s Europskim parlamentom, imaju punu slobodu povećati svoj ukupni proračun s ciljem zadržavanja ZPP-a na sadašnjoj razini”, naglasio je povjerenik. “Vjerujem da je važno da dođe do brzog dogovora o Višegodišnjem financijskom okviru, jer poljoprivrednici trebaju sigurnost i stabilnost u pogledu politike i proračuna. Sada je na našim suzakonodavcima da postignu brzi dogovor, osobito s obzirom na razvoj događaja kao što je Brexit “, kazao je povjerenik.

Povjerenik je također spomenuo politički dogovor o novom pravilu o zabrani određenih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, čemu je EGSO značajno pridonio svojim mišljenjem, o čemu će se glasovanje održati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u ožujku.

Što se tiče trgovinskih sporazuma, Hogan je izvijestio o značajnom napretku u pregovorima s Australijom, Novim Zelandom, Singapurom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji pružaju daljnje trgovinske pogodnosti za europske izvozne poljoprivredno-prehrambene tvrtke. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u iznosu od milijardu eura, podržava više od 20.000 radnih mjesta u ruralnim područjima i poljoprivrednim poduzećima. Phil Hogan dao je kratak pregled odnosa Komisije s Afrikom. Namjera je izgraditi istinsko i pošteno partnerstvo koje se usredotočuje na zajednički gospodarski interes i potpuno je u skladu s Programom 2030 za održivi razvoj. Afrika ima za cilj potaknuti ulaganja i stvoriti nova radna mjesta – oko 10 milijuna radnih mjesta za mlade Afrikance u sljedećih pet godina.

Tijekom rasprave s povjerenikom, John Bryan, glasnogovornik Interesne skupine poljoprivrednika, rekao je: “Cijenimo vašu blisku suradnju s EGSO-om i podupiremo vaš rad za jaku ZPP, s jakim proračunom. Vidimo ZPP kao jednu od glavnih priča o uspjehu u EU-u u pogledu mira i kohezije. EGSO vjeruje da će novi model pružanja pomoći imati pozitivan doprinos.

Maurizio Reale, član grupe poslodavaca i predsjednik Stručne sekcije za poljopricredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša, istaknuo je kako se buduća ZPP mora više usredotočiti na klimatske promjene. Također se osvrnuo na trgovinske pregovore, rekavši: “Moramo cijeniti rad naših poljoprivrednika i poduzetnika te stoga posvetiti veću pozornost sporazumima o slobodnoj trgovini kako bi zaštitili naše poljoprivrednike.”

Peter Schmidt, predsjednik Promatračke skupine za održivi razvoj, rekao je da su koraci koji predstoje obećavajući, ali da još mnogo toga treba učiniti. “Trebamo se učinkovitije pozabaviti nepoštenim praksama u prehrambenom lancu, uključiti ciljeve održivog razvoja u našu politiku za hranu i nametnuti da se poštuju visoki standardi pri uvozu hrane, koje zahtijevamo od naših proizvođača.”

Izvor: eesc.europa.eu

 

Pin It on Pinterest

Share This