Potrebna nam je ekonomija dobrobiti koja funkcionira u interesu građana i planeta

10.03.2020 | Novosti iz EGSO-a

EU je pod pritiskom da odgovori na višedimenzionalne izazove koji proizlaze iz desetljeća ekonomskih poremećaja, migracijske krize, društvenog nezadovoljstva i degradacije okoliša. Kao što je EGSO ustvrdio u mišljenju usvojenom u siječnju, EU se za dobro svojih građana mora brzo promijeniti.

U mišljenju EGSO-a nastoji se odrediti kako bi trebalo izgledati održivo gospodarstvo koje nam je potrebno te se razmatra nova vizija prosperiteta za građane i planet koja objedinjuje ekonomsku, okolišnu i socijalnu dimenziju. U njemu se poziva i na nove gospodarske modele, odluke o ulaganjima pomoću kojih bi se iskoristio tehnološki napredak i nove pokazatelje za ekonomiju dobrobiti.

Kroz Europski zeleni plan i provedbu Programa 2030. EU je tim pitanjima napokon dao najveći prioritet. Međutim, Zeleni plan mora postati istinski zeleni i socijalni plan.

Zemlje cijelog svijeta obvezale su se na provedbu radikalnog, pravednog i ostvarivog Programa održivog razvoja do 2030. EU je usvojio i Zeleni plan te je predan postizanju napretka u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. To je jedinstvena prilika za EU da obnovi svoju viziju društvenog napretka, revitalizira svoje gospodarstvo i uzornim djelovanjem učinkovitije ostvari svoju vodeću ulogu u svijetu.

Mišljenje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izvor: eesc.europa.eu

Pin It on Pinterest

Share This