Posljednja sjednica EGSO-a u 2014.: Mjesec kružne ekonomije

08.01.2015 | Novosti iz EGSO-a

Kao i u ostalim institucijama Europske unije (EU), mjesec prosinac je i u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO) bio rezerviran za iscrpne diskusije vezane uz novi ekonomski model EU-a – kružnu ekonomiju.

Kružna ekonomija, koja predstavlja svojevrsnu alternativu istrošenom modelu linearne ekonomije vođene načelima ,,uzmi, izradi, konzumiraj, baci”, nova je uzdanica EU-a za pametan, održiv i uključiv rast. Temeljne postavke takvog sustava obilježava težnja prema učinkovitom korištenju, oporabi, recikliranju i ponovnom korištenju resursa kako bi se ograničili negativni ekološki otisci europskog gospodarstva, ali ujedno i smanjili troškovi u gospodarskim aktivnostima s ciljem gospodarskog rasta.

EGSO je na svojoj posljednjoj sjednici u 2014. godini posvetio dobar dio pažnje upravo kotačićima koji čine kružnu ekonomiju. Izvještavalo se, među inim o (1) kružnoj ekonomiji općenito i komunikacijama Europske komisije na tu temu; (2) potencijalu kružne ekonomije u stvaranju radnih mjesta kao i o Zelenom akcijskom planu za mala i srednja poduzeća; (3) europskom ambalažnom sektoru i njegovim prilagodbama novim ekonomskim okolnostim; (4) doprinosu drvoprerađivačkog sektora u niskougljičnom gospodarstvu; (5) potencijalima Lokalnog razvoja vođenog zajednicom (CLLD) te (6) istraživanju i inovacijama kao izvorima gospodarskog rasta.

Nažalost, nešto kasnije u mjesecu Europska komisija je objavila kako povlači svoj Paket kružne ekonomije, braneći se od kritika najavom još ambicioznijeg paketa kružne ekonomije u 2015. godini. Ostaje vidjeti hoće li obećanja naići na plodno tlo u mandatu nedavno izabranog predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera.

* Cjelokupan izvještaj s posljednje sjednice EGSO-a u 2014. pročitajte ovdje.

Slika: eesc.europa.eu

Pin It on Pinterest

Share This