Okrugli stol „Što mladi očekuju od Europske unije“

14.12.2021 | Novosti iz EGSO-a

Na konferenciji „Organizacije civilnog društva: ključni akteri za budućnost Europe“ održanoj 5. studenoga 2021. u organizaciji Skupine EGSO-a „Raznolikost Europe“ (u suradnji s mrežom Civilno društvo Europe i uz potporu EGSO-ove Skupine za vezu i Interesne skupine za udruge i udruženja) organizacije civilnog društva i njihove krovne organizacije ponovno su pozvale na osmišljavanje strategije EU-a za civilno društvo i sastavljanje europskog statuta za udruge.

Odgovarajući daljnji koraci nakon konferencije o budućnosti Europe i redoviti, strukturirani dijalog s organizacijama civilnog društva navedeni su kao ključni aspekti ponovne izgradnje povjerenja građana i građanki u politiku i jačanja europske demokracije.

 

 

 

 

 

 

Organizacije i pojedinci koji su sudjelovali odlučno su se založili za jačanje suradnje kako bi se spriječilo daljnje sužavanje i premještanje prostora za građansko djelovanje i kako bi se naglasili razlozi zašto je važan istinski civilni dijalog. U kontekstu sve većih političkih i gospodarskih izazova s kojima se nose organizacije civilnog društva ključni će biti financiranje (posebno za male organizacije), djelotvorna pravna zaštita, izgradnja kapaciteta i pribjegavanje postojećim postupcima pritužbi u EU-u. Sudionici i sudionice pozvali su europske institucije da im pruže podršku.  

Na konferenciji su sudjelovali govornici i govornice na visokoj razini i predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva, a predstavljeni su i prvi rezultati studije EGSO-a „Posljedice pandemije COVID-a 19 na temeljna prava i prostor za građansko djelovanje”, koju je zatražila Skupina „Raznolikost Europe“. Studija će biti objavljena u prvom tromjesečju 2022.

Zaključci i preporuke s konferencije dostupni su na internetskim stranicama Skupine „Raznolikost Europe“ i bit će dio njezina doprinosa konferenciji o budućnosti Europe.

Pročitajte cijelo priopćenje za medije o konferenciji. 

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC

Pin It on Pinterest

Share This