Organizacije civilnog društva: Ključni akteri za budućnost Europe

29.10.2021 | Novosti iz EGSO-a

Konferencija Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), u partnerstvu s Civil Society Europe održat će se 5. studenoga 2021. u Bruxellesu u hibridnom obliku, od 9.30 do 17.00 sati. Prijave do 2. studenoga 2021. Na panelu ‘Trenutni izazovi i odgovori civilnog društva u Europi’ govorit će i direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić.

Organizacije civilnog društva odgovaraju na širok raspon problema i obavljaju vrlo važne društvene, kulturne, građanske, rekreacijske i gospodarske funkcije. Kroz svoje različite misije podržavaju isključene i marginalizirane skupine, pružaju osnovne usluge i doprinose društvenoj koheziji i očuvanju demokratskog života.

U Europi je otprilike svaki peti Europljanin na ovaj ili onaj način uključen u život udruga ili građanskih inicijativa.

Unatoč tome, društvena i građanska vrijednost ovog sektora često se zanemaruje i dovodi u pitanje. Velika zabrinutost je da vlade u nekoliko zemalja, ponekad pod izlikom krize COVID-19, ograničavaju javne i financijske slobode organizacija civilnog društva.

Ovom konferencijom, EGSO u partnerstvu s Civil Society Europe, želi skrenuti pozornost na ovaj razvoj događaja i pružiti forum za pregled i razmatranje stanja organizacija civilnog društva u Europi, u suradnji s predstavnicima OCD-a aktivnih na terenu te njihovih europskih krovnih organizacija.

Panelisti će raspravljati o:

  • vrijednostima koje OCD-i stvaraju za europske demokracije
  • izazovima i preprekama s kojima se susreću u pogledu zaštite temeljnih prava i civilnog prostora, imajući u vidu početne nalaze nove studije EGSO-a o ‘Posljedicama pandemije COVID-19 na temeljna prava i civilni prostor’
  • iskustvima s civilnim dijalogom na nacionalnoj i europskoj razini
  • drugim aktualnim izazovima i odgovorima civilnog društva u Europi
  • stavovima OCD-a o procesu Konferencije o budućnosti Europe i budućim koracima za jačanje organiziranog civilnog društva i demokracije.

Konferenciju organizira Skupina III. Raznolikost Europe EGSO-a, u partnerstvu s Civil Society Europe.

Program je na sljedećoj poveznici https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/civil-society-organisations-key-actors-future-europe/programme

Zbog pandemije COVID-19 i trenutačnih ograničenja u EGSO-u, vanjski sudionici pratit će sastanak na daljinu, koristeći platformu Interactio. Poveznica za spajanje na sastanak bit će pravovremeno poslana svim prijavljenim sudionicima. Rok prijave je 2. studeni 2021.

Prijave na https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/civil-society-organisations-key-actors-future-europe/registration

#EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This