Oliver Röpke, novi predsjednik EGSO-a, postavlja demokraciju, temeljna prava i vladavinu prava kao vodeća načela svog mandata

16.05.2023 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) izabrao je Austrijanca Olivera Röpkea za 34. predsjednika u svojoj 65-godišnjoj povijesti. Bivši voditelj briselskog ureda Austrijske sindikalne federacije (ÖGB) i najnoviji predsjednik Radničke skupine EGSO-a, Röpke će sljedeće dvije i pol godine voditi tijelo EU-a koje predstavlja organizirano civilno društvo.

Njemu se na čelu EGSO-a pridružuju poljski član Krzysztof Pater, kao potpredsjednik za proračun i rumunjski član Aurel Laurenţiu Plosceanu, kao potpredsjednik za komunikacije. Budući da se predsjedavanje EGSO-om mijenja na polovici mandata, gospodin Röpke preuzima dužnost od Christe Schweng, koja je vodila EGSO u prvoj polovici mandata 2020.–2025.

Politički manifest predsjednika Röpkea

Odlučan je učvrstiti ulogu EGSO-a kao foruma za dijalog između širokog spektra dionika, igrajući ključnu ulogu u oblikovanju politika EU-a i vraćanju povjerenja građana u projekt EU-a.

“U ovim teškim vremenima potpora civilnog društva u okupljanju glasova europskih građana ključna je za izgradnju demokratske otpornosti i oblikovanje budućnosti Europe. Tijekom svog mandata pojačat ću jedinstvenu ulogu EGSO-a kao sučelja između građana, civilnog društva i institucija EU-a, djelujući kao istinska platforma za iskrenu i uključivu raspravu. Doprijet ćemo do naših partnera na zapadnom Balkanu i istočnom susjedstvu kako bismo potaknuli bližu suradnju i angažirali se s mladima kako bismo bili sigurni da gradimo budućnost kakvu žele živjeti – uključivo, prosperitetno i demokratski”, rekao je predsjednik.

Za svoje predsjedništvo gospodin Röpke odabrao je moto “Zauzmimo se za demokraciju, zauzmimo se za Europu”.

Četiri stupa njegova programa utjelovljuju njegovu viziju društvene, reprezentativnije i inkluzivnije Europe koja također dopire do svojih susjeda kako bi im pomogla utrti put prema stabilnijoj i mirnijoj budućnosti:

– zauzimanje za demokraciju kod kuće;

– zauzimanje za demokraciju u inozemstvu;

– zalaganje za Europu čineći EGSO reprezentativnijim; i

– zalaganje za Europu jačanjem kvalitete djelovanja EGSO-a i njegova rada usmjerenog prema budućnosti.

Njegov manifest uključuje popis aktivnosti koje novi predsjednik namjerava provesti tijekom svog mandata.

Više na: https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/press-releases/oliver-ropke-new-president-eesc-sets-democracy-fundamental-rights-and-rule-law-guiding-principles-his-mandate

#EESC #EGSO 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This