Održivi razvoj mora biti glavni prioritet za budućnost Europe

10.12.2019 | Novosti iz EGSO-a

Održivi razvoj mora se nalaziti u središtu europske budućnosti. U rezoluciji koju su sastavili Patricia Círez Miqueleiz, Rudy De Leeuw i Lutz Ribbe, a koja je usvojena na plenarnom zasjedanju u listopadu, EGSO savjetuje Europskoj komisiji da to bude polazište njezina budućeg plana rada za 2020. i nadalje.

Odbor poziva na osmišljavanje sveobuhvatne strategije EU-a za održivost do 2050. godine radi provedbe UN-ova Programa do 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja, koje je Europska unija obećala ostvariti do 2030.

“Zadovoljni smo što možemo dati velik i uravnotežen doprinos političkim prioritetima EU-a za predstojeće petogodišnje razdoblje.

Podupiremo Zeleni pakt novoizabrane predsjednice Komisije Ursule von der Leyen kao ključan pokretač promjena. Moramo djelovati istodobno na svim razinama i stvoriti dinamiku djelovanja kako bismo prevladali goruće okolišne, gospodarske i društvene izazove”, poručio je predsjednik EGSO-a Luca Jahier.

EGSO naglašava da opseg i brzina promjena iziskuju hitno djelovanje u četirima područjima, a to su klimatske promjene, digitalizacija, vladavina prava i globalizacija. Odbor također navodi da su za definiranje i provedbu politika EU-a ključni nova upravljačka struktura EU-a te nova pravila i instrumenti. Posebno bi trebalo osnažiti ulogu Europskog parlamenta radi jačanja demokratske odgovornosti. EGSO je spreman aktivno pridonositi radu Konferencije o budućnosti Europe, koja bi prema prijedlogu gđe von der Leyen trebala biti pokrenuta 2020. godine.

Izvor: https://www.eesc.europa.eu/

 

Pin It on Pinterest

Share This