Održana panel rasprava s predstavnicima registriranih lista o provedbi Globalnih ciljeva održivog razvoja u EU-u

15.05.2019 | Novosti iz EGSO-a

Predstavnice i predstavnici šest lista koje sudjeluju na izborima za Europski parlament sudjelovali su 13. svibnja 2019. na sučeljavanju u panelu posvećenom provedbi ciljeva održivog razvoja u EU i Hrvatskoj, u organizaciji hrvatskih lanova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), savjetodavnog tijela Komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

Četiri pitanja postavljena panelu od strane hrvatskih predstavnika u EGSO-u, s područja gospodarstva, ljudskog kapitala i društva, okoliša i dobre vladavine, propitivala su pozicije prisutnih izbornih lista o brojnim temama poput interesa gospodarstva RH u kontekstu održivog razvoja, rastuće nejednakosti među i unutar zemalja članica EU-a, ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. i 2050. te koherentnosti provedbe javnih politika održivog razvoja.

Prisutne predstavnice i predstavnici izbornih lista izrazili su jaku podršku ciljevima održivog razvoja, ali i opetovano naglašavali kao svoje prioritete potrebu dubokih reformi postojećeg ekonomskog i upravljačkog modela EU-a te neophodnost korijenite reforme domaće javne uprave, pravosuđa i ukupnog političkog ozračja ukoliko želimo pokretanje razvojnog ciklusa baziranog na konceptu održivog razvoja i bolje korištenje europskih sredstava koja su potencijalno na raspolaganju Hrvatskoj.

Prisutni su potvrdili da je svih 17 ciljeva održivog razvoja međusobno povezano, a osvrnuli su se i na teme kao što su klimatske promjene, inovacije, dostojanstven rad, potrebu uključivanja dionika u  oblikovanje javnih politika te potrebu postojanja jakih i fer institucija.

Više informacija o panel raspravi dostupno je u izvještaju koji se nalazi OVDJE.

 

Pin It on Pinterest

Share This