Održan savjetodavni sastanak organizacija civilnoga društva s predstavnicima EGSO-a iz civilnoga društva na temu lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice

11.07.2016 | Novosti iz EGSO-a

Ured za udruge je 8. srpnja 2016. organizirao 3. susret udruga s članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Rad EGSO-a je predstavila direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić, kao i novi pristup EU-a održivom lokalnom razvoju – CLLD (Community Led Local Development) odnosno Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice. Prikazan je i ODRAZ-ov kratki film o CLLD-u.

U travnju 2014. grčko predsjedništvo Vijeća EU-a zatražilo je od Europskog gospodarskog i socijalnog odbora da izradi razmatračko mišljenje o temi “Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice kao instrument Kohezijske politike za lokalni, ruralni, gradski i prigradski razvoj za razdoblje 2014. – 2020.”. Europski gospodarski i socijalni odbor Mišljenje je usvojio na 503. plenarnom zasjedanju u prosincu 2014.

Stoga je Ured za udruge u suradnji s predstavnicima EGSO-a iz civilnoga društva organizirao savjetodavni sastanak na temu lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice (CLLD) kako bi organizacije civilnoga društva obavijestili o ovom novom pristupu lokalnom razvoju, koji se nastavlja na uspješnu primjenu pristupa LEADER u razvoju ruralnog područja. Pristup CLLD, koji Europska komisija uvodi u novom programskom razdoblju 2014. – 2020., može se koristiti i u gradovima (npr. za razvoj urbanih marginaliziranih područja) ili povezivanju periurbanog s urbanim područjem i sl.

Predstavnici Ureda za udruge pojasnili su cilj i koncept savjetodavnog sastanka, a gospođa Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ-Održivi razvoj zajednice / Hrvatska mreža za ruralni razvoj), članica EGSO-a, predstavila je Europski gospodarski i socijalni odbor, s posebnim naglaskom na rad EGSO-a u kontekstu ostalih europskih institucija i tijela, te njegove važne uloge kao mosta između Eurospke unije i organiziranog civilnoga društva. Potom je uz sudjelovanje, komentare i pitanja 19 predstavnika i predstavnica organizacija civilnoga društva i članova Savjeta za razvoj civilnoga društva predstavljena tema održivog lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice, s osvrtom na CLLD u Hrvatskoj, u urbanim sredinama te izazove u provedbi.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je savjetodavno tijelo Europske unije, osnovano 1957. godine Rimskim ugovorima, koje daje stručne savjete glavnim EU institucijama (Europskoj komisiji, Vijeću i Europskom parlamentu).Na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnoga društva.

*Više informacija o radu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora dostupno na mrežnim stranicama Ureda za udruge, a osnovne informacije o novom pristupu lokalnom razvoju u EU 2014.-2020. možete naći ovdje. ODRAZ-ov film o CLLD-u pogledajte ovdje.

EGSO-ovo mišljenje “Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice kao instrument Kohezijske politike za lokalni, ruralni, gradski i prigradski razvoj za razdoblje 2014. – 2020.” (razmatračko mišljenje na zahtjev Grčke tijekom njezinog predsjedavanja Vijećem EU-a) možete preuzeti ovdje.

Izvor: uzuvrh.hr

Pin It on Pinterest

Share This