Objavljene aktivnosti EGSO-a za vrijeme hrvatskog predsjedništva

10.01.2020 | Novosti iz EGSO-a

U prvoj polovici 2020. Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije prvi put nakon ulaska u EU. Program hrvatskog predsjedništva počivat će na četiri stupa koji će promovirati snažnu, prosperitetnu i održivu Europu temeljenu na zajedničkim vrijednostima i načelima jednakosti, inkluzivnosti, kohezije i konvergencije. EGSO je objavio aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom “trio”.

Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio definira dugoročne ciljeve i priprema zajednički program u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Sadašnji trio čine predsjedništva Rumunjske, Finske i Hrvatske.

Prioriteti hrvatskog predsjedništva rukovode se njegovim sloganom: “Snažna Europa u svijetu punom izazova”.
Program predsjedništva usmjeren je na četiri glavna područja, a to su:
Europa koja se razvijaEuropa koja spajaEuropa koja štitiutjecajna Europa.To će biti prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem otkako je ta zemlja 2013. pristupila EU-u.

EGSO je tijelo EU. Radi se o jedinstvenom forumu za savjetovanje, dijalog i postizanje suglasnosti među predstavnicima svih različitih sektora “organiziranog civilnog društva” koje uključuje poslodavce, sindikate i skupine poput stručnih i lokalnih udruga, organizacija za mlade, ženskih udruga, potrošača, boraca za zaštitu okoliša i mnogih drugih.

Više o EGSO i njegovim aktivnostima pročitajte u objavljenoj brošuri  OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This