Nova slika Europe – Rezolucija EGSO-a o konferenciji o budućnosti Europe

02.06.2021 | Novosti iz EGSO-a

EGSO je na travanjskom plenarnom zasjedanju usvojio rezoluciju o konferenciji o budućnosti Europe, u kojoj poziva na to „da se predstavi nova slika Europe, utemeljena na stvarnosti svakodnevnog života“, kako bi se ponovno uspostavila veza i suradnja s europskim građanima i građankama. Da bi se to ostvarilo, potrebno je uključiti organizirano civilno društvo i pritom mu dati značajnu ulogu.

Rezolucija „Nova slika Europe“ sadržava niz preporuka o tome kako najbolje iskoristiti priliku koju pruža predstojeća konferencija o budućnosti Europe da se oblikuje prosperitetnija, održivija i pravednija budućnost za EU. Predsjednica EGSO-a Christa Schweng naglasila je važnost postizanja opipljivih rezultata.

 

 

 

 

„Konferencija se ne bi trebala sastojati samo od neobvezujućih rasprava, nego bi trebala dovesti do konkretnog i mjerljivog napretka; drugim riječima, ideje iznesene na događanjima u okviru konferencije trebale bi rezultirati konkretnim preporukama za djelovanje EU-a“, izjavila je.

Isto tako, predsjednica je ponovno istaknula potrebu da se građanima i građankama vrati osjećaj odgovornosti za EU: „Za budućnost Europe važan je nov, pozitivan diskurs. Moramo svima dokazati i sve podsjetiti da je Europa odlično mjesto za život i samoostvarenje. Osim toga, glas organiziranog europskog civilnog društva ne smije se zanemarivati: ako zaista želimo europski projekt vratiti građanima i građankama, civilno društvo mora preuzeti vodeću ulogu“.

U rezoluciji se, među ostalim, ističe da nam je potreban „pravedan i održiv oporavak od krize uzrokovane COVID-om 19, kojim se utire put prema uključivijem društvu i gradi dugoročna konkurentnost“. U tekstu se prepoznaje i „ključna važnost“ dvostruke zelene i digitalne tranzicije i potreba da se iskoristi prilika konferencije o budućnosti Europe za modernizaciju i transformaciju industrijskih sektora EU-a i njihovih lanaca opskrbe kako bi ostali konkurentni u svijetu s nižim emisijama.

Ukratko, konferencija o budućnosti Europe trebala bi poslužiti kao sredstvo za uvođenje dugotrajnih promjena u EU, uključujući veću i značajniju uključenost građana, građanki i organiziranog civilnog društva u europsku javnu sferu.

Rezoluciju EGSO-a o Konferenciji o budućnosti Europe “Nova slika Europe” možete naći na sljedećoj poveznici

https://www.eesc.europa.eu/sites/default/files/files/qe-08-21-138-hr-n.pdf

#EGSO #EESC 

 

Pin It on Pinterest

Share This