Njemačko predsjedanje Vijećem EU-a

16.07.2020 | Novosti iz EGSO-a

Na srpanjskoj plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, njemački ministar gospodarstva i energetike  Peter Altmaier najavio je da će jedna od središnjih konkretnih zadaća njemačkog predsjedanja biti implementacija EU paketa pomoći za obnovu nakon koronakrize. Njemačka je jedna od šest zemalja utemeljiteljica EU-a i ovo joj je 13. rotirajuće predsjedništvo.

Prioriteti njemačkog predsjedništva vode se sloganom: “Zajedno za oporavak Europe”. Program predsjedništva usmjeren je na šest glavnih područja, a to su: 1) dugoročno prevladavanje posljedica krize uzrokovane koronavirusom te gospodarski i socijalni oporavak, 2) snažnija i inovativnija Europa, 3) pravedna Europa, 4) održiva Europa, 5) Europa sigurnosti i zajedničkih vrijednosti te snažna Europa u svijetu.

Tijekom predsjedanja Vijećem EU-a izravno će se usredotočiti na prevladavanje pandemije bolesti COVID-19, borbu protiv širenja virusa, podupiranje europskog gospodarstva u svrhu oporavka i jačanje socijalne kohezije u Europi. Kako bi se to postiglo, Njemačka je predana zajedničkom djelovanju, europskoj solidarnosti i zajedničkim vrijednostima. Cilj njihovog programa je da Europa iz krize iziđe ojačana te pozivaju zemlje članice Europske unije na više solidarnosti s članicama koje su najviše pogođene krizom. Gospodarske i socijalne posljedice pogađaju sve zemlje te će svladavanje posljedica iziskivati velike napore i osjetljive odluke.

Stoga će se u prvoj fazi  fokusirati na Višegodišnji financijski okvir (VFO) odnosno dugoročni proračun Europske unije te na plan za oporavak europskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. Europska komisija je krajem svibnja predložila VFO u iznosu od 1.100 miljardi eura te instrument za oporavak težak čak 750 milijardi eura, od čega bi 500 milijardi trebalo biti isplaćeno u obliku bespovratnih sredstava najteže pogođenim zemljama članicama i sektorima te 250 milijardi u obliku povoljnih zajmova. Njemački cilj je primjena programa pomoći i jačanje neovisnosti Europe, rekao je Altmaier osvrćući se na 750 milijardi eura težak paket. Plan za oporavak se mora temeljiti na solidarnosti, koheziji i konvergenciji; oporavak mora biti fleksibilan, prilagodljiv i u stalnom razvoju; mora biti uključiv, a odgovornost za njega moraju zajednički snositi sve uključene strane, uz potpuno poštovanje naših vrijednosti, prava i vladavine prava.

Nijemci se također namjeravaju posvetiti pitanju migracija, zelenom dogovoru te Konferenciji o budućnosti Europe. Radit će na unaprjeđenju zelene tranzicije i digitalne transformacije. Predani su cilju postizanja klimatski neutralnog EU-a do 2050., u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma, osiguravajući pritom da tranzicija bude troškovno učinkovita, pravedna, socijalno uravnotežena i poštena te da se ostvari na način kojim se čuva konkurentnost EU-a.

Ministar Altmaier je rekao da treba vratiti povjerenje građana u političare te u tom kontekstu žele služiti općem interesu EU-a, ali i poštivati supsidijarnost. Vjeruju u važnost demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, koji su temelj europske slobode, sigurnosti i blagostanja. Može se učiniti više i na osiguravanju provedbe europskog stupa socijalnih prava.

Važne teme su i otpornost poljoprivrede i vitalnost ruralnih područja za osiguravanje teritorijalne kohezije te u tom kontekstu donošenje zakonodavnih prijedloga o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).

Provedba Programa održivog razvoja do 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja neophodna je za postizanje bolje i održivije budućnosti za sve, pri čemu nitko ne smije biti zapostavljen. Zato bi Program održivog razvoja do 2030. trebalo uključiti u sve vanjske i unutarnje politike EU-a.

Detaljni program pogledajte OVDJE. 

#EGSO #EESCplenary

 

Pin It on Pinterest

Share This