Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

26.09.2022 | Novosti iz EGSO-a

Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju zajednički organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), Europski odbor regija (OR) i organizacije COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe. Nagradama se želi odati priznanje izvrsnosti u cijelom ekološkom lancu vrijednosti te nagraditi najbolji i najinovativniji akteri u ekološkoj proizvodnji EU-a.

Riječ je o prvim nagradama za ekološku proizvodnju na razini EU-a, koje su osmišljene kao daljnji koraci u vezi s Akcijskim planom za razvoj ekološke proizvodnje, koji je Komisija usvojila 25. ožujka 2021. i koji počiva na postavci da je za poticanje ekološke proizvodnje potrebno povećati potražnju potrošača za ekološkim proizvodima.

 

 

 

 

 

Da bi se to postiglo, među ostalim, građani i građanke trebaju biti više svjesni karakteristika i prednosti ekološke proizvodnje. Akcijski plan stoga uključuje godišnju dodjelu nagrada kojima se odaje priznanje izvrsnosti u ekološkom vrijednosnom lancu. Te će se nagrade prvi put dodijeliti 2022.

EGSO već godinama ima vodeću ulogu u zagovaranju održivije i sveobuhvatnije prehrambene politike u EU-u. U svom mišljenju o Akcijskom planu, usvojenom u rujnu 2021., EGSO prepoznaje ulogu ekološke poljoprivrede u postizanju ciljeva europskog zelenog plana i izražava uvjerenje da je Akcijski plan za razvoj ekološke proizvodnje čvrst temelj za održivi razvoj ekološkog sektora. EGSO također smatra da potrošače treba informirati o prednostima i izazovima koje donose ekološki proizvodi. Stoga se želi uključiti u aktivnosti za podizanje svijesti o ekološkoj proizvodnji, kao što su godišnji Dan ekološke proizvodnje EU-a i nagrade za izvrsnost u svim sektorima ekološkog prehrambenog lanca.

EGSO je bio pozvan da sudjeluje na službenom obilježavanju prvog Dana ekološke proizvodnje EU-a 23. rujna 2021., na kojem je sudjelovao i povjerenik Janusz Wojciechowski, a također je i suorganizator Nagrada EU-a za ekološku proizvodnju, zadužen za dodjelu triju nagrada.

Natječaj za Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju obuhvaća sedam kategorija i osam nagrada, kojima se odaje priznanje akterima u cijelom ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara istinsku dodanu vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju. Dobitnici, od poljoprivrednika do restorana, dolaze iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske. Predstavljaju rast i inovativnost europskog ekološkog sektora i lanca vrijednosti te pridonose smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš. 

Nagrada  za najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika dodijeljena je Davidu Pejiću iz Hrvatske. On upravlja Zrnom, najstarijim ekološkim poljoprivrednim gospodarstvom u Hrvatskoj, u blizini Zagreba, na kojem uzgaja više od 60 različitih vrsta usjeva. Zrno se bavi i obrazovanjem, osposobljavanjem i savjetovanjem, ima i pekarnicu te restoran u Zagrebu, priopćila je EK.

Predsjednica EGSO-a Christa Schweng 

Riječ „ekološki” nije samo oznaka na proizvodu. Ona označava cjelokupni pristup jer način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu može povećati održivost našeg planeta i pridonijeti njegovoj spremnosti na buduće izazove. Za to je potrebno uvažavati i promicati doprinos u cijelom prehrambenom lancu. EGSO je izuzetno ponosan što je suorganizator ovih nagrada, čime podiže svijest o potencijalu ekološkog sektora da doprinese povećanju održivosti prehrambenih sustava. Nagradit ćemo izvrsne, inovativne, održive i inspirativne MSP-ove, prodavaonice hrane i restorane koji su stvorili stvarnu dodanu vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju.

Više informacija možete naći na internetskoj stranici posvećenoj Nagradama EU-a za ekološku proizvodnju i na društvenim mrežama korištenjem oznake #EUOrganic.

#EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This