Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju 2023.: dobitnici EGSO-a iz Irske, Njemačke i Austrije

03.11.2023 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je 25. rujna proglasio pobjednike u trima kategorijama nagrada EU-a za ekološku proizvodnju – za najbolji MSP u ekološkoj preradi hrane, najboljeg trgovca ekološkim prehrambenim proizvodima na malo i najbolji ekološki restoran.

EGSO je u suradnji s Europskom komisijom i drugim partnerima ovo događanje organizirao već drugu godinu zaredom kako bi se nagradila izvrsnost u čitavom lancu vrijednosti europske ekološke proizvodnje. Nagrađeni u svim kategorijama prisustvovali su posebnoj svečanosti održanoj u prostorijama Europske komisije, kojoj je domaćin bio europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Predsjednik EGSO-a Oliver Röpke izjavio je: „EGSO se već godinama zalaže za održiviju i uključiviju prehrambenu politiku u EU-u. Ponosan sam što smo dio te velike inicijative kojom se kvalitetnu hranu želi približiti svim potrošačima i koja obuhvaća sve faze poljoprivredno-prehrambenog lanca. Želio bih čestitati dobitnicima ovogodišnjih nagrada EU-a za ekološku proizvodnju i zahvaliti im što su s nama podijelili svoje inspirativne projekte.”

Pobjednici su:

Najbolji MSP u ekološkoj preradi hrane: The Merry Mill, Vicarstown, Irska

The Merry Mill obiteljsko je ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje proizvodi niz ekoloških prehrambenih proizvoda bez glutena u Irskoj. Njihova je misija pružati visokokvalitetne proizvode koji ne samo hrane tijelo i dušu nego su i održivi, iznimno ukusni i, što je najbolje, nemaju negativne posljedice za okoliš.

Najbolji trgovac ekološkim prehrambenim proizvodima na malo: Gut Wulksfelde (Bioland), Tangstedt, Njemačka

Poduzeće Gut Wulksfelde (Bioland) na svojem ekološkom poljoprivrednom gospodarstvu ima trgovinu površine 600 m² u kojoj prodaje vlastite proizvode. Obrađuju 450 hektara zemljišta na kojem uzgajaju više od 50 sorti povrća. Osim toga, prerađuju meso, proizvode jaja i vode pekaru u kojoj se peče kruh za njihovu trgovinu.

Najbolji ekološki restoran / pružatelj usluga prehrane: Restoran Luftburg Kolarik im Prater GmbH, Beč, Austrija

Od 2021. Luftburg Kolarik je sa svojih 1200 mjesta za goste najveći restoran na svijetu s potpuno certificiranom ekološkom hranom. Osnovan je 1992. s temeljnom idejom ekološke i socijalne održivosti.

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This