Nagrade EGSO-a za civilno društvo: Budimo dio rješenja, ne problema!

08.02.2022 | Novosti iz EGSO-a

Nagrada EGSO-a za civilno društvo bila je 2021. posvećena djelovanju u području klime. U prosincu prošle godine smo izvijestili o dobitnicima, a sada saznajte više o njima, njihovim motivima i radu.

Iako pomislimo da su dosad svi postali svjesni klimatske krize koja se već događa i da je ona toliko očigledna da smo se već trebali ujediniti ne bismo li spriječili vlastito uništenje, još uvijek ne činimo dovoljno. Upravo je zato važno neprestano ponavljati da bi klimatske promjene uskoro mogle doseći točku s koje nema povratka i ugroziti opstojnost svijeta kakav poznajemo.

 

 

 

 

 

 

 

Posvetivši svoju Nagradu za civilno društvo 2021. ovoj izuzetno važnoj temi, EGSO je htio odati priznanje civilnim akterima za napore koje čine u području klime i predstaviti ih. Dobitnici nagrade podupiru pravednu i zelenu tranziciju na gospodarstvo s niskom razinom emisija ugljika, a cilj EGSO-a je bio pružiti potporu postojećim projektima i potaknuti nove. Nije bilo lako odabrati dobitnike. Nagrađeno je pet projekata od kojih je svaki impresivan na svoj način, i svaki od njih bavi se svladavanjem nekog od najhitnijih pitanja s kojim se suočavamo kad govorimo o tranziciji na klimatski neutralno gospodarstvo i društvo.

Svojim izuzetno važnim djelovanjem pet dobitnika potiču održiva ulaganja i ukazuju na vrijednu ulogu starijih generacija; problem energetskog siromaštva rješavaju dajući glas energetski siromašnima; kružno gospodarstvo provode na terenu, a istodobno aktivno promiču socijalnu pravdu; protiv klimatskog zagrijavanja gradova bore se pokretanjem inventivnih i interaktivnih aplikacija; okupljaju sve dionike u energetskoj tranziciji i tako ih tjeraju na konstruktivne rasprave i pronalaženje prihvatljivih rješenja. Više o svima njima možete saznati u e-glasilu na sljedećoj poveznici:

https://www.eesc.europa.eu/hr/news-media/eesc-info/022022?_cldee=bGlkaWphQG9kcmF6Lmhy&recipientid=contact-7ad00f81d0e1e211b296005056a05070-d6b54a9702054bb7bbfbc1d5710cdf71&esid=12a0abbb-2884-ec11-811c-005056a043ea.

“Uživajte u čitanju i ne zaboravite – svi se moramo uključiti u borbu protiv klimatskih promjena i dati svoj doprinos, bez obzira na to koliko nam se naš doprinos ili žrtva činili malima ili velikima. Svi smo mi dio rješenja i vrijeme je da prestanemo biti dio problema!” rekao je Cillian Lohan, potpredsjednik EGSO-a za komunikaciju.

#EGSO #EESC

Pin It on Pinterest

Share This