[Mišljenje EGSO-a] Cijene energije

14.03.2022 | Novosti iz EGSO-a

Analiza Komisije pokazuje da najveći utjecaj na kretanje cijena energije ima naglo globalno povećanje potražnje za plinom, a na to kretanje dodatno utječe i ubrzan gospodarski oporavak, smanjena dostava robe u EU, nedostatak ulaganja zbog politike štednje nakon krize financijskih tržišta i gospodarske krize te odgođeno održavanje infrastrukture zbog pandemije.

Uz to, cijene električne energije također su porasle zbog sezonskih vremenskih uvjeta (manje vode i vjetra tijekom ljeta) što je rezultiralo manjom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora u Europi. Doprinos povećanja cijena sustavu trgovanja emisijama (ETS) bio je vrlo ograničen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU je na putu da ostvari klimatske ciljeve za 2030., što će nas dovesti do klimatski neutralnog gospodarstva do 2050. Osim velikih ulaganja potrebnih za tranziciju, nužna je i prilagodba cijelog energetskog ekosustava. Zbog nastojanja da se prekine uporaba energije iz fosilnih i – u nekim državama članicama – nuklearnih izvora smanjuje se dostupnost drugih izvora i jača ovisnost o onima koji se još uvijek koriste. Zbog toga je europski energetski sustav ranjiviji, uglavnom u pogledu nestabilnosti cijena, te je potrebna brza reakcija kako bi se osigurali stabilni i predvidljivi okvirni uvjeti za cijene energije.

Trenutačna kriza cijena energije ne bi tako jako pogodila europske građane i poduzeća da Europa nije toliko ovisna o uvozu fosilnih goriva. Određene zemlje iskorištavaju tu ovisnost u geopolitičke svrhe. Zbog toga trpe europska poduzeća i potrošači. Većina država članica još uvijek nije uspjela smanjiti tu ovisnost iako je Komisija taj cilj proglasila jednim od strateških ciljeva energetske unije, među ostalim time što je u središte energetskog sustava stavila potrošače. U oba aspekta europska energetska politika znatno zaostaje za vlastitim ambicijama.

Ovo su neke od glavnih poruka mišljenja EGSO-a o “cijenama energije”, usvojenog na plenarnoj sjednici EGSO-a 24. veljače 2022.

Cijeli tekst mišljenja možete pronaći na sljedećoj poveznici:
https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/energy-prices?_cldee=bGlkaWphQG9kcmF6Lmhy&recipientid=contact-7ad00f81d0e1e211b296005056a05070-c81acb4b22aa4c30ac7b660b8064d539&esid=f3fd2698-82a0-ec11-811e-005056a043ea

U tom mišljenju EGSO se osvrnuo na Komunikaciju Komisije ‘Paket mjera za djelovanje i potporu za suočavanje s rastom cijena energije’ [COM(2021) 660 final].

#EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This