Maria Nikolopoulou: Neprekidno razvijamo kulturu ravnopravnosti

08.03.2022 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) objavio je intervju s Mariom Nikolopoulou, članicom EGSO-a i predsjednicom Ad hoc skupine za ravnopravnost. Pročitajte koje su najvažnije zadaće te skupine, kako surađuju s drugim institucijama EU-a i organizacijama koje se bave pitanjima ravnopravnosti i zašto je važno za civilno društvo da ima takve skupine. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EGSO Info: Izabrani ste za predsjednicu EGSO-ove Ad hoc skupine za ravnopravnost. Koje će biti najvažnije zadaće te skupine?

Maria Nikolopoulou: Zadaća je skupine za ravnopravnost promicati međusektorsku kulturu ravnopravnosti i nediskriminacije u EGSO-u. Stoga je prvi korak utvrditi područja u kojima bi se članovi i članice mogli suočiti s nejednakim postupanjem zbog svojeg podrijetla, spola, seksualne orijentacije ili uvjerenja. Također nastojimo povećati sudjelovanje žena u našem Odboru i što prije postići rodnu ravnotežu. Trenutačno imamo 108 članica (32,82 %). S jedne strane želimo povećati broj članica u srednjoročnom/dugoročnom razdoblju, a s druge strane želimo stvoriti prostor i potrebne uvjete da žene budu aktivnije. Jedan od alata koji želimo poboljšati jest prikupljanje podataka o sudjelovanju žena u našim aktivnostima, ne samo kao članica već i kao stručnjakinja i govornica.

Kako će skupina surađivati s drugim institucijama EU-a i organizacijama koje se bave pitanjima ravnopravnosti?

Prošle godine kontaktirali smo radi razmjene ideja, najboljih praksi i postupaka bivšu predsjednicu Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta, Evelyn Regner, i potpredsjednika Parlamenta zaduženog za ravnopravnost spolova i različitost, Dimitriosa Papadimoulisa. To nas je nadahnulo da ponovimo inicijativu Parlamenta za organizaciju Tjedna ravnopravnosti. Tu smo ideju prilagodili našem radu i rasporedu te smo na sastanku naših stručnih skupina krajem godine održali tematske rasprave o pitanjima koja se odnose na žene, od rodno uvjetovanog nasilja do uloge žena u poljoprivredi, vodnom prometu, gospodarstvu i vanjskim odnosima. Osim toga, povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka organiziramo otvorenu manifestaciju o kojoj ćemo izvještavati u medijima, a koju namjeravamo održavati svake godine.

Ove godine bismo na taj dan željeli svoj program usmjeriti na publiku izvan Odbora kako bismo privukli njezinu pažnju na položaj žena na tržištu rada.

EGSO Info: Zašto mislite da je za civilno društvo važno da ima takve skupine?

EGSO je sastavni dio civilnog društva. Organizacije kojima mi kao članovi i članice Odbora pripadamo zahtijevaju poštovanje i promicanje ravnopravnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini, a to moramo činiti i na europskoj razini u „kući organiziranog civilnog društva”. Kako bismo bili dosljedni u našim vrijednostima i zahtjevima, moramo u praksi provoditi ono što zagovaramo i osigurati da neprekidno razvijamo kulturu ravnopravnosti.

Maria Nikolopoulou, članica EGSO-a i predsjednica Ad hoc skupine za ravnopravnost

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This