Lidija Pavić-Rogošić otvorila skup Mladi u pokretu: učiniti zelenu urbanu mobilnost dostupnom svima

02.04.2024 | Novosti iz EGSO-a

U ime Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić održala je 25. ožujka 2024. uvodno predavanje na internetskom događanju “Mladi u pokretu: učiniti zelenu urbanu mobilnost dostupnom svima”. Skup je organizirala Radna grupa za čistu mobilnost Generation Climate Europe (GCE).

 

Tijekom internetskog događaja, organiziranog u partnerstvu s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom, GCE je predstavio svoj najnoviji izvještaj: Mladi u pokretu: učiniti zelenu urbanu mobilnost dostupnom svima te se raspravljalo o implikacijama nalaza.

 

odraz

Izvještaj je napravljen nakon godinu dana istraživanja i intervjuiranja stotina mladih ljudi u 10 ključnih gradova EU-a s ciljem da do 2030. budu klimatski neutralni. Dokazi su jasni: mnogi mladi Europljani trebaju jeftiniji, sigurniji i pouzdaniji čisti prijevoz.

“Priuštiva mobilnost ključna je za društvenu integraciju i osiguravanje jednakih mogućnosti, dva ključna zahtjeva za pravednu klimatsku tranziciju.” Ta je činjenica stavljena u središte pozornosti tijekom uvodnog govora Lidije Pavić-Rogošić iz EGSO-a, koji je mobilnost nedavno prepoznao kao pravo pojedinca i javno dobro (više na: https://www.eesc.europa.eu/pl/news-media/news/mobility-should-be-recognised-individual-right-0).

Sara Tagliabracci iz Erasmus Student Network (ESN) potom je podsjetila publiku da nedostatak pristupačnih zelenih opcija znači da su mladi prisiljeni putovati na manje održiv način. (Više na: https://www.esn.org/green-erasmus)

Panel rasprava okupila je relevantne dionike:

  • Elke Van den Brandt, ministrica za mobilnost, javne radove i sigurnost cestovnog prometa u vladi Bruxellesa,
  • Philip Broeskma, dogradonačelnik nizozemskog Groningena za promet,
  • Juan Caballero, voditelj kampanje za Europski tjedan mobilnosti, Eurocities i
  • Luis Vieira, voditelja projekata u Biciculturi, lisabonskoj lokalnoj inicijativi koja promiče aktivnu mobilnost.

Briselska ministrica za mobilnost, Elke Van den Brandt, izjavila je da poticanje mladih na usvajanje praksi zelene mobilnosti priprema za cjeloživotne navike korištenja javnog prijevoza. Regionalna vlada radi na premošćivanju rodnog jaza u usvajanju biciklizma putem nastave i izgradnjom više biciklističkih staza, jer dokazi pokazuju da je to učinkovit način povećanja broja biciklista.

Nadovezujući se na važnost posjedovanja odgovarajuće infrastrukture, Philip Broeksma podsjetio je da je promišljena komunikacija ključna za građane da prihvate promjene u urbanim prostorima. Kao dogradonačelnik za promet u Groningenu, primijetio je da su tvrtke koje su nekoć bile skeptične prema zonama bez automobila u međuvremenu shvatile prednosti prostora pogodnijeg za pješake. “Otpor promjenama može biti pokazatelj da se stvari kreću u pravom smjeru” – naglasio je Philip Broeskma.

 Luis Vieira iz Biciculture dodao je treba staviti potrebe građana na prvo mjesto te da bi se svaka prometna infrastruktura prvo trebala usredotočiti na svoje korisnike, umjesto da se ravna prema pogodnostima za pružatelje usluga. Integrirani sustavi za prodaju karata dio su rješenja za osiguravanje kvalitetnog iskustva putovanja i pozvao je na financiranje lokalnih inicijativa koje promiču zelena putovanja.

Razmatranja socijalne jednakosti bila su u središtu dijaloga. Predstavnik Eurocitiesa Juan Caballero istaknuo je da je jeftin prijevoz važan, ali da ga treba osigurati proporcionalno mogućnostima korisnika. Svaki tehnološki napredak koji služi sustavu javnog prijevoza također bi trebao unaprijediti ljudske i društvene potrebe. “Javni prijevoz je okosnica mobilnosti u svakom gradu” naglasio je Juan Caballero.

“Svaki grad, bez obzira na veličinu ili lokaciju, može postići dobre rezultate u mobilnosti za mlade ljude” bio je zaključak događaja, budući da istraživanje GCE-a pokazuje da sve regije EU-a mogu imati dobre rezultate u pristupu mladih održivoj mobilnosti.

Skup je snimljen i možete ga poslušati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=yMu8kIIcWRg

Izvještaj možete naći na poveznici: https://gceurope.org/young-europeans-mobility-habits-opinions-and-challenges-a-study-of-10-eu-cities-striving-for-climate-neutrality-by-2030/
Više o skupu na: https://gceurope.org/youth-and-urban-mobility-gce-convenes-eu-cities-and-civil-society-to-discuss-solutions/

#EESC #EGSO

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This