[Izjava EGSO-a] Europa nije sigurna bez sigurne Ukrajine

09.03.2022 | Novosti iz EGSO-a

U spontanoj raspravi koju je tijekom plenarne sjednice u veljači 2022. pokrenula predsjednica EGSO-a Christa Schweng, članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora osudili su neopravdanu i ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu. Članovi EGSO-a izrazili su solidarnost s ukrajinskim narodom i pozvali na akcije na razini EU-a i na nacionalnoj razini u duhu jedinstva u ovom dramatičnom vremenu. 

Mnogi članovi EGSO-a, predvođeni predsjednicima triju skupina, izrazili su svoju solidarnost i jedinstvo s ukrajinskim narodom i svoju duboku zabrinutost zbog eskalacije  ponašanja ruskog režima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvarajući raspravu, predsjednica Christa Schweng istaknula je kritičnost ove situacije za Europu i izjavila: “Danas smo svjedočili agresiji na pragu EU-a. Takav potez predstavlja očito kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući sporazume iz Minska. U ovim satima naše misli su s Ukrajinom i njezinim civilnim društvom, nedužnim ženama, muškarcima i djecom dok se suočavaju s ovim ničim izazvanim napadom i strahom za svoje živote. Europa treba stati uz Ukrajinu i njezino civilno društvo!”, rekla je predsjednica Schweng.

Stefano Mallia, predsjednik Grupe poslodavaca, istaknuo je: “EU je svakako ujedinjena u želji za čvrstim djelovanjem. Bio sam na trgu Maidan i jedno čega se čvrsto sjećam je ogromna želja civilnog društva da postane dio Europe, postati dio EU-a. I to je nešto čega se moramo stalno sjećati i što također moramo pokušati zaštititi. Ukrajina se ne može napustiti. Moramo biti spremni platiti i cijenu za napore i akcije koje je potrebno poduzeti.”

Oliver Röpke, predsjednik Radničke grupe također je dodao: “Ovo je vrijeme da se suprotstavimo i jasno kažemo da Europa to nikada neće dopustiti. Moramo biti ujedinjeni i pronaći odgovore za ovu agresiju i stati rame uz rame u punoj solidarnosti s narodom Ukrajine. Sindikati se sjećaju da je ratni stroj hranjen krvlju radnika, pozivaju na povlačenje ruskih trupa i podržavaju civilno društvo u Ukrajini i Rusiji.”

U istom duhu, Séamus Boland, predsjednik Grupe Europa raznolikosti, izrazio je svoju potporu: “Stojimo na provaliji i moramo se obratiti organizacijama civilnog društva u Ukrajini. Naše europske vrijednosti i principi su u pitanju i moramo govoriti glasno protiv agresije i u korist vrijednosti za koje se Europa zalagala od Drugog svjetskog rata. Prije svega, EU mora ostati ujedinjena i solidarna s našim susjedima.”

EGSO duboko žali što su svi diplomatski napori da se spriječi ratni sukob bili uzaludni te je naglasio da se o vrijednostima kao što su demokracija, temeljna prava i vladavina prava ne može pregovarati. Istaknuli su potrebu posebnog opreza pri ocjenjivanju informacija s društvenih medija i opreza u pogledu potencijalnih cyber-napada.

Članovi EGSO-a pozvali su EU i njegove države članice da Ukrajini pruže daljnju političku, financijsku, tehničku i humanitarnu pomoć.

Predsjednik Odjela za vanjske odnose EGSO-a Dimitris Dimitriadis rekao je “EGSO će nastojati nastaviti pružati potporu ukrajinskom civilnom društvu kroz naše dobro uspostavljene kanale, kao što je Platforma civilnog društva EU-Ukrajina i kroz naše bilateralne kontakte”.

Zatvarajući debatu, predsjednica Schweng je naglasila: „Razlog za izgradnju Europske unije – to je mir – danas je važniji nego ikad. Kao Europljani, moramo stajati zajedno u solidarnosti i s ukrajinskim narodom kako bismo upravljali ovom stvarno teškom i nepredvidivom situacijom.”

#EGSO #EESC

 

Pin It on Pinterest

Share This