Greta Thunberg na EGSO-vom skupu “Civilno društvo za rEUnesansu”

25.02.2019 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspravljao  je 21. veljače 2019. u Bruxellesu, 90-ak dana prije europskih izbora, o ključnoj ulozi koju organizirano civilno društvo mora odigrati za budućnost Europe. Skup je okupio najviše predstavnike europskih institucija i organizacija civilnog društva iz cijele EU. Članovi EGSO-a susreli su se s civilnim društvom EU-a kako bi razgovarali o sutrašnjoj Europi: “Borimo se za budućnost svih”, rekla je 16-godišnja klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Predsjednik EGSO-a, Luca Jahier, referirajući se na rastući euroskepticizam, ksenofobiju i rasizam diljem Europe, rekao je da je demokracija napadnuta i da se europske vrijednosti dovode u pitanje. “Ovo nije vrijeme za rezignaciju, vrijeme je za sanjanje i odvažnost”, izjavio je. “Agenda do 2030. sažima napore svih nas i predstavlja gospodarski i društveni ugovor za 21. stoljeće.” EGSO ima ključnu ulogu: “Mi dajemo glas tisućama lica Europe, moramo se pobrinuti da dijalog o našoj budućnosti nikada ne prestane. Najgore je ako šutimo.”

Posebni gosti skupa su bili mladi okolišni aktivisti, na čelu s Gretom Thunberg. “Moramo zaštititi biosferu, zrak, oceane, tlo, šume”, istaknula je Greta Thunberg. Jasno je stavila do znanja kako je neophodno poduzeti mjere protiv klimatskih promjena. “Naši politički lideri su uzalud trošili desetljeća kroz poricanje i nedjelovanje. Ne samo da nam trebaju nove politike, već nam je potreban potpuno novi način razmišljanja. Naš politički sustav potiče konkurenciju: varate kada možete, jer sve što želite dobiti je moć. To se mora promijeniti. Samo želimo da političari slušaju znanstvenike.” Spominjući podatke iz najnovijih izvještaja UN-a, upozorila je kako je naš planet samo 11 godina udaljen od nepovratne situacije. “Ne borimo se samo za budućnost mladih generacija, borimo se za budućnost svih. Počeli smo čistiti ovaj nered i nećemo stati dok ne završimo”, zaključila je.

Njen govor možete čuti na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=sVeYOPJZ8oc#action=share

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, čestitao je pokretu protiv klimatskih promjena koji je pokrenula Greta Thunberg jer, naglasio je, “može donijeti promjene, proširio se na mnoge gradove i sada postoji zajednička poruka mladih s europskih ulica”. Također je istaknuo vitalni doprinos EU-a u ovoj borbi: “U 2014. ekonomska situacija u Europi bila je u slijepoj ulici, tako da smo pokrenuli veliki investicijski plan i većina tih ulaganja otišla je za zaštitu okolišaa.” Pariški sporazum ostaje kamen temeljac u borbi protiv klimatskih promjena, iako “neki ljudi misle da su klimatske promjene izmišljene, neka vrsta ideološkog koncepta”.

Pozitivnu notu je donio predsjednik Europskog odbora regija, Karl-Heinz Lambertz, koji smatra da je ovaj skup označio “zajedničku volju za zajednički rad za našu Uniju”. Posudivši moto mandata predsjednika EGSO-a, “REUnesansa – Odvažimo se za održivu Europu”, on je ustvrdio da “govorimo o ponovnoj izgradnja Unije”. “Moramo biti konkretni kako bismo izbjegli frustracije, jer su neispunjena obećanja uvijek razorna. Građani i regije još uvijek su neistraženi teritorij naših demokracija. Moramo ih u potpunosti uključiti u europsku priču. Unija se može ponovno roditi iz želje Europljana.”, rekao je.

Događaj “Civilno društvo za rEUnesansu” otvorio je uoči europskih izbora vrata EGSO-a civilnom društvu na svim razinama. U raspravi su sudjelovali Generalni direktor BusinessEuropea Markus J. Beyrer, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) Luca Visentini i glavni tajnik Solidara Conny Reuter. Među mnogim govornicima, bila je i Madeleinu Kay, ‘EU Supergirl’ (program i listu govornika možete naći ovdje).

Više informacija dostupno je na stranici EGSO-a: eesc.europa.eu

 

Pin It on Pinterest

Share This