Glavni izazovi s kojima se suočavaju otoci, planinska i rijetko naseljena područja EU-a: uloga civilnog društva

13.11.2023 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Otoci, planinska područja i rijetko naseljena područja suočavaju se sa značajnim izazovima i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) vjeruje da postoji čvrsta pravna osnova koja obvezuje EU da poduzme mjere kako bi se uhvatio u koštac s tim izazovima.

EGSO vjeruje u razvoj prilika, rješenja i mjera javnih politika koje su primjerene određenom području, zajedno s odgovarajućim fondovima namijenjenim otočnim, planinskim i rijetko naseljenim područjima EU-a. Takve će inicijative omogućiti tim regijama da preokrenu svoj “hendikep” u potencijal koji se može u potpunosti iskoristiti, isticanjem njihovih jedinstvenih krajolika, kulturne baštine i njihovih stoljetnih zajednica.

EGSO smatra da je od iznimne važnosti obvezati sve aktere, kako na razini EU-a tako i na nacionalnoj razini, da poduzmu napore kako bi pomogli otocima, planinskim područjima i rijetko naseljenim područjima EU-a da se suoče s izazovima s kojima se suočavaju.

U tom kontekstu, organizirano civilno društvo ima važnu ulogu, a kroz ovu raspravu cilj je pronaći najbolje prakse i rješenja kako bi ove regije mogle bolje funkcionirati i oporaviti se od višestrukih kriza. Stoga je EGSO odlučio organizirati ovu javnu raspravu u okviru izrade samoinicijativnog mišljenja EGSO-a na „Glavni izazovi s kojima se suočavaju otočna, planinska i rijetko naseljena područja EU-a“. Direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić je članica studijske grupe zadužene za izradu mišljenja.

Program ove rasprave možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/challenges-and-opportunities-digital-and-energy-transitions-present-northern-sparsely-populated-areas-and-islands-0/programme

Događaj s početkom u 10:00 možete pratiti putem webstreama na sljedećoj poveznici https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/challenges-and-opportunities-digital-and-energy-transitions-present-northern-sparsely-populated-areas-and-islands-0/webstream

Osiguran je prijevod na FR, EN, a događanje će biti i snimano.

Nije potrebna registracija.

#EESC #EGSO

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This