Europska konferencija o pravednoj tranziciji

19.07.2022 | Novosti iz EGSO-a

U partnerstvu s mrežom Irish Rural Link EGSO-ova Skupina organizacija civilnog društva organizirala je konferenciju na kojoj se iz raznih perspektiva razmatrala tema pravedne tranzicije.

U partnerstvu s nacionalnom mrežom koja predstavlja interese ruralnih zajednica u Irskoj, Irish Rural Link (IRL), Skupina organizacija civilnog društva održala je zajedničku konferenciju 9. lipnja u Tullamoru u Irskoj.

 

 

 

 

 

 

 

Na konferenciji je tema pravedne tranzicije razmotrena iz raznih perspektiva. Govornici su o nužnosti pravedne tranzicije, kao i o prilikama koje ona donosi, raspravljali u tri panela podijeljena po temama:

  • jačanje zajednica i izgradnja kapaciteta kroz rekreaciju i baštinu,
  • stvaranje radnih mjesta i proizvodnja obnovljive energije,
  • ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje.

Konferenciju su otvorili ministrica za korištenje zemljišta i biološku raznolikost Pippa Hackett i gostujući govornik, povjerenik za pravednu tranziciju Irske Kieran Mulvey te Declan Harvey, predsjednik Vijeća grofovije Offaly, i Séamus Boland, predsjednik Skupine organizacija civilnog društva i glavni direktor IRL-a.

U svom obraćanju na konferenciji Séamus Boland je izjavio: „Veliko mi je zadovoljstvo što sam mogao svoju skupinu iz EGSO-a dovesti u Tullamore kako bi osobno vidjeli kako se pravedna tranzicija provodi u području na koje najviše utječu mjere potrebne za rješavanje problema klimatskih promjena. Također je važno naglasiti bitnu ulogu koju zajednice imaju u pravednoj tranziciji i osigurati da one budu uključene i aktivne u svakom koraku.“

Ministrica Pippa Hackett poručila je: „Stojimo na vratima tranzicije – vidimo krajolik koji stoji pred nama, neki od nas su i oprezno zakoračili u njega, ali mnogi se od nas, razumljivo, ne žele u potpunosti prepustiti jer bi to značilo opraštanje sa svim onim što poznajemo i razumijemo.  Organizacije civilnog društva imaju iznimno važnu ulogu kao komunikatori, posrednici i animatori kako među osobama na koje tranzicija najviše utječe tako i među onima koji donose zakonodavstvo u vezi s njome na razini država članica i EU-a. Pozdravljam ovu konferenciju kao još jedan važan korak za regije EU-a na koje tranzicija najviše utječe, uključujući našu regiju Midlands u Irskoj.“

Zaključci i preporuke, videosnimka i fotografije s konferencije, kao i prezentacije svih gostujućih govornika dostupni su na internetskim stranicama EGSO-a.

#EESC #EGSO

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This