EGSO-va konferencija Prehrambeni suverenitet EU-a: uloga poljoprivrede, ribarstva i potrošača
Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) održao je 26. rujna 2023. u Gradu kulture Galicije u španjolskom Santiagu de Compostela, konferenciju „Suverenitet EU-a u pogledu hrane: uloga poljoprivrede, ribarstva i potrošača” koja je organizirana u kontekstu španjolskog predsjedanja Vijećem EU.
Događaj se bavio temom važnosti proizvodnje hrane u EU-u. Također se razmatrala uloga primarnog sektora i potrošača u osiguravanju strateške autonomije. Nacionalne i europske organizacije civilnog društva koje predstavljaju sektore poljoprivrede, stočarstva, ribarstva i potrošače, raspravljali su o načinima rješavanja trenutnih i budućih izazova u europskoj proizvodnji hrane, dok europskim građanima osiguravaju zdravu i održivo proizvedenu hranu. Gostujući govornici iz europskih institucija i španjolskog predsjedništva također su doprinijeli raspravi.
Ova konferencija okupila je članove EGSO-a, španjolske i europske organizacije civilnog društva te predstavnike regionalnih, nacionalnih i europskih vlasti.
Održana su tri panela:
– Procjena nacionalne dimenzije: stajališta španjolskog civilnog društva
– Odgovor na europskoj razini: pronalaženje rješenja u partnerstvu
– Pogled u budućnost: institucionalne perspektive.
Pored predstavnika španjolskih udruga, sudjelovali su i predstavnici Copa-Cogeca, Via Campesina, Euroconsumers, ali i predstavnici relevantnih javnih tijela iz Galicije te DG Agri.
Relevantna mišljenja EGSO-a možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/eu-food-sovereignty-role-agriculture-fisheries-and-consumers/opinions
Više informacija možete naći na sljedećoj poveznici (uskoro će biti objavljeni i zaključci): https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/eu-food-sovereignty-role-agriculture-fisheries-and-consumers
Posjet primjerima dobre prakse
Ribarska luka Ribeira
U ribarsku luku u gradu Ribeira, nedaleko Santiaga de Compostele dolaze manji ribarski brodovi koji ribare uz obalu i u luci se organizira burza za prodaju ribe.
Sudionici su imali sreću vidjeti ulov, ali i kako se kupci nadmeću za ribu. Ulov se važe i na njega se stavljaju naljepnica na kojoj je navedena vrsta ribe i kilaža.
Luka u gradu Vigo
Grad Vigo, udaljen nekih 90km od Santiaga de Compostele uz obalu Atlantskog oceana i ušća rijeke Rías Baixas, poznata je luka i ribarsko središte, jedno od glavnih industrijskih gradova Galicije.
Tu je jedna od najvećih ribarskih luka na svijetu i jedna od najprometnijih, od ro-ro brodova do jahti i kruzera. To je i dom Pescanove, jedne od najvećih svjetskih ribarskih tvrtki, koja izvozi u sve dijelove svijeta.
Luka Vigo duga je više od 20 kilometara i ima više od 9 kilometara dokova. Lučka uprava je javna ustanova s nadležnostima u vezi s plovidbom, lučkim uslugama i radovima u luci i zaljevu Vigo.
Lučka uprava je postavila, kao prioritet unutar svog strateškog okvira, cilj razvoja održivog upravljanja lukom, povezujući društveni i gospodarski razvoj luke sa zaštitom okoliša i sigurnošću. Npr. postavili su solarne panele na krovove.
U luci djeluje nekih 200 poduzeća i imaju svoju udrugu. Luka je izvrstan primjer uspješnog javno-privatnog partnerstva.
Tu su sudionici posjetili ribarsku luku, koja radi slično kao i ona u Ribeiri, ali je ova u Vigu ogromna, dnevno bude i 80t ribe ulovljene izvan obalnog područja. Na burzi ribe mogu kupovati samo registrirana poduzeća i obično su to veće količine. Dio kupuju i lokalni restorani, a velik dio se razvozi po Španjolskoj pa i dalje. Dio odlazi u preradu.
Svakako impresivno, kao i njihov projekt Living ports, financiran iz fondova EU-a. Naime, lučka uprava u luci Vigo i u praksi pokazuje svoje opredjeljenje prema održivosti. Njihov projekt Living Ports pionir je održivosti luka s tehnologijom koja omogućuje betonsku infrastrukturu koja skladišti ugljik i obnavlja ekosustave.
Projekt Living Ports kombinira očuvanje, istraživanje i jedinstveni pristup infrastrukturi koja uključuje tu novu ekološku vrstu betona.
Dosežu i do lokalne zajednice. U luci su napravili objekt Nautilus, koji djeci iz škola, ali i ostalim posjetiteljima pruža jedinstveno iskustvo iz prve ruke o razvoju bioraznolikosti na pločama ECOncreta postavljenim u moru.
#EESC #EGSO #Food #Hrana