EGSO spreman aktivno sudjelovati u novom europskom Bauhausu

09.06.2022 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Novi europski Bauhaus stavio je kulturnu i kreativnu dimenziju u središte europskog zelenog plana i vala obnove i osigurao odskočnu dasku za zelenu tranziciju. Tim je riječima predsjednica EGSO-a Christa Schweng sažela stajalište EGSO-a o toj novoj inicijativi Komisije kad se na plenarnom zasjedanju EGSO-a 23. ožujka 2022. susrela s povjerenicom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel.

„Potpuno se slažemo s time da se kroz praktična iskustva svim građanima i građankama osigura pristup kružnim dobrima s manjim emisijama ugljika na mjestima gdje žive i rade te u javnim zgradama i stambenim objektima“, rekla je gđa Schweng. 

Naglašavajući važnost uključivanja organizacija civilnog društva i okretanja ka budućnosti, dodala je: „EGSO je spreman aktivno se uključiti u participativni pristup novog europskog Bauhausa kako bi osigurao da se s građanima, građankama i civilnim društvom vodi plodonosan dijalog tijekom kojeg će se iznaći rješenja i poboljšanja za njihov svakodnevni život.“

Spominjući teške posljedice pandemije i rata u Ukrajini, gđa Gabriel je naglasila važnost takvih projekata u današnje vrijeme: „Mislim da je važnije nego ikad gledati u budućnost s nadom i nastaviti zajedno na tome raditi. I to je upravo ono što novi europski Bauhaus predstavlja. EGSO je ključan partner za njegov uspjeh. Zajedno ćemo se pobrinuti za to da se to u praksi provede na način koji je najbliži lokalnim zajednicama, europskim građanima i građankama i njihovim domovima.“

Povjerenica, koja smatra da je participativni pristup „ključan za održavanje dijaloga s građanima“, dodala je da „je upravo ta ideja o zajedničkom stvaranju i suradnji inspirirala našu inicijativu“. Pohvalila je prijedloge EGSO-a, primjerice prijedlog da se uspostavi platforma civilnog društva za pružanje potpore na lokalnoj razini i namjeru da se organizira posebna konferencija u vezi s godišnjim festivalom novog europskog Bauhausa, koji će se održati od 9. do 12. lipnja 2022. Još jedan važan korak bit će u travnju 2022., kada će se pokrenuti Laboratorij za novi europski Bauhaus, skupina za promišljanje koja će se baviti zajedničkim stvaranjem, izradom prototipa i testiranjem.

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC 

 

Pin It on Pinterest

Share This