EGSO predlaže mjere za suzbijanje prijetnji koje ugrožavaju demokraciju u EU-u

15.05.2023 | Novosti iz EGSO-a

EGSO je 23. ožujka s potpredsjednicom Europske komisije Věrom Jourovom raspravljao o načinima jačanja demokracije i demokratskih vrijednosti u Europskoj uniji i o toj temi usvojio rezoluciju koja sadrži praktične prijedloge. Oblikovatelji politika, stručnjaci i organizacije civilnog društva složili su se da su građansko obrazovanje, bolje financiranje socijalnih partnera i usmjerenost na lokalnu dimenziju od ključne važnosti za demokraciju u Europi.

„Europski izbori 2024. stavit će političku volju na kušnju/bit će test političke volje, a organizacije mladih bit će ključne za mobilizaciju mladih glasača i glasačica, kao i onih koji glasaju prvi put,” izjavila je predsjednica EGSO-a Christa Schweng, dodavši: „No, moramo razmišljati šire od izbora. Mladima moramo dati bolju podršku, ponovo se povezati s njima u okviru demokratskog procesa i ojačati ih za aktivno i zrelo građansko djelovanje.”

Potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová prepoznala je ključnu ulogu organizacija civilnog društva, koje brane i promiču demokraciju i često djeluju u prostoru u kojem države ne uspijevaju. „Aktivno sudjelovanje građana i građanki nije samo poželjno, već nadasve nužno,” izjavila je. „Otpornost demokracije je na kušnji i moramo intenzivnije raditi na tome da je zaštitimo i ponovo zadobijemo povjerenje naših građana i građanki.”

Sudionici i sudionice u raspravi naglasili su da organizacijama civilnog društva (uključujući organizacije mladih, sektor socijalne ekonomije i volonterski sektor) treba osigurati bolji pristup financiranju, a odluke o tome na što će se ta sredstva trošiti donositi zajedno s njima. Složili su se s time da su transverzalne vještine istinska okosnica participativne i deliberativne demokracije.

EGSO je nakon rasprave usvojio rezoluciju pod naslovom „Ujedinjeni za demokraciju: organizacije poslodavaca, radnika i civilnog društva za održivu demokratsku budućnost”, koja se temelji na preporukama usvojenima na ovogodišnjim Danima civilnog društva. Cilj je rezolucije osnažiti demokraciju većim sudjelovanjem javnosti i ojačati strukture participativne demokracije. U njoj se poziva i na istinsku provedbu članka 11. Ugovora o Europskoj uniji o sudjelovanju građana, što bi uključivalo europsku strategiju za civilno društvo i europski statut udruga. 

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This