EGSO poziva na online događanje Dizajniranje sustavnih promjena

16.03.2021 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) održat će ove godine 12. izdanje tradicionalnog događanja za mlade “Tvoja Europa, tvoje mišljenje”. YEYS – Your Europe, Your Say se ove godine održava online od 18. do 19. ožujka 2021. EGSO planira popratni događaj za mlade u subotu 20. ožujka 2021. tijekom jutra, u obliku javnog virtualnog događaja na društvenim mrežama. 

Ovogodišnja tema su klimatske promjene, a metoda rada bit će temeljena na modelu rada COP-a (Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), u kojoj će sudjelovati više od 100 učenika iz 33 zemlje.

 

 

 

EGSO planira popratni događaj za mlade u subotu 20. ožujka 2021. tijekom jutra, u obliku javnog virtualnog događaja na društvenim mrežama. Cilj popratnog događaja je okupiti nekoliko stručnjaka, aktivista i utjecajnih osoba kako bi podijelili svoja znanja i ekspertizu u vezi s klimatskim promjenama u kontekstu sustavnih promjena. To će pružiti mladoj publici vrijedne nove uvide i priliku da izrazi svoju viziju i ideje.

Održat će se različiti paneli koji će se usredotočiti na objašnjenje što je sustavna promjena, na mehanizme za njezinu provedbu i na konkretne, osobne primjere održivih aktivnosti koje imaju potencijal za pokretanje sustavnih promjena.

Uz rasprave, publika će imati priliku otkriti sustavne promjene kroz umjetnost. Kratki online kulturni događaj povezan s online raspravama pružit će priliku mladoj publici da doživi sustavne promjene i njihove implikacije u širokom kontekstu.

Pratite događanje 20. ožujka putem linka: https://www.facebook.com/events/332489438198518

Više o događanju na: https://www.eesc.europa.eu/…/designing-systemic-change

https://www.facebook.com/events/332489438198518

Okvirna konvencija UN-a o promjeni klime

Pitanje klimatskih promjena na globalnom planu rješava se Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), koja je stupila na snagu 1994. godine, a danas ima 192 stranke. 
Hrvatska postala je stranka Konvencije 1996., donošenjem zakona o njezinom potvrđivanju,  kojim je ujedno, kao zemlja koja prolazi proces prelaska na tržišno gospodarstvo, preuzela određene odgovornosti. 

Jednom godišnje održava se zasjedanje Konferencije stranaka (COP), a najpoznatije je zasjedanje održano 2015. u Parizu, na kojem su stranke postigle novi globalni sporazum o klimatskim promjenama. Sporazuma uključuje plan djelovanja kojim bi se globalno zatopljenje ograničilo na razini znatno manjoj od 2°C.

 

Pin It on Pinterest

Share This