EGSO pozdravlja dugo očekivani akcijski plan za socijalnu ekonomiju

23.06.2022 | Novosti iz EGSO-a

U mišljenju usvojenom na svibanjskom plenarnom zasjedanju EGSO je pozdravio Akcijski plan za socijalnu ekonomiju Europske komisije, u kojem su preuzeti mnogi prijedlozi koje EGSO iznosi već više od deset godina. Snažnije mjere u četirima specifičnim područjima učinile bi taj plan učinkovitijim, smatra EGSO, ujedno izražavajući zadovoljstvo time što su mnogi njegovi prijedlozi uzeti u obzir.

„Ushićeni smo zbog usvajanja tog dugo očekivanog plana, ali pravi posao nam tek predstoji,“ poručuje Giuseppe Guerini, izvjestitelj za to mišljenje. „Sada je vrijeme da se taj plan provede odlučnim i dugoročnim mjerama. EGSO ima mnoštvo inovativnih i konkretnih prijedloga kojima bi se trebalo osigurati potpuno iskorištavanje potencijala socijalne ekonomije u što većem broju državama članicama EU-a.“

 

 

 

 

 

 

EGSO izdvaja četiri ključna područja plana u kojima bi se po njegovu mišljenju mogle poduzeti i snažnije mjere:

•    Agilniji oblici suradnje između javnih uprava i poduzeća socijalne ekonomije, koji na lokalnoj razini zajednički rade na pružanju usluga od općeg interesa, uz jasno razlikovanje između ostvarivanja općeg interesa i aktivnosti zasnovanih na konkurentnosti u Direktivi o javnoj nabavi.

•    Regulativne mjere, možda u obliku smjernica, kako bi se razjasnili zahtjevi za pristup državnim potporama i količina potpora koja stoji na raspolaganju državama članicama, kako bi one mogle iskoristiti svu dostupnu fleksibilnost za pružanje pomoći poduzećima socijalne ekonomije. Neće biti dovoljno organizirati radionice i webinare, kako predlaže Komisija.

•    Sustav zajamčenih kredita i zajmova, kakav već postoji za MSP-ove diljem EU-a, koji bi uspostavile države članice uz potporu EU-a. Pokretanje novih financijskih proizvoda za mobilizaciju privatnog financiranja poduzeća socijalne ekonomije predstavlja dobar potez, ali mnogima od njih treba podrška za dobivanje pristupa već i najuobičajenijim kreditima.

•    Posebna vrsta oporezivanja socijalne ekonomije dobra je zamisao, ali države članice trebaju potporu na putu prema koordiniranoj fiskalnoj harmonizaciji, možda po uzoru na primjere dobre prakse u nekima od njih, kao što su izuzeća od oporezivanja neraspodijeljene dobiti, niže stope PDV-a i smanjenje ili oslobođenje od troškova socijalnog osiguranja. 

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC 

Pin It on Pinterest

Share This