EGSO poduzima mjere za osnaživanje žena na tržištu rada i žena poduzetnica

11.01.2023 | Novosti iz EGSO-a

Kako bi obilježio Tjedan rodne ravnopravnosti Europskog parlamenta, EGSO je usvojio dva mišljenja s preporukama o promicanju osnaživanja žena i pružanju potpore osobama koje brinu o članovima obitelji. Tu inicijativu Parlamenta Odbor je podržao i nizom događanja povezanih s rodno osviještenom politikom i intersekcionalnošću.

Otvarajući raspravu predsjednica EGSO-a Christa Schweng izjavila je: „Postojeća razlika u zaposlenosti između spolova neprihvatljiva je i predstavlja značajnu gospodarsku i društvenu štetu za EU. Moramo stvoriti povoljnije okruženje za poduzetnice, ukloniti prepreke i stereotipe te pronaći više uzora za mlade djevojke i žene.”

 

 

 

 

 

Potpredsjednica Europskog parlamenta Evelyn Regner istaknula je potrebu za rodno osviještenom politikom i obvezujućim mjerama: „Napredak je sporiji nego prethodnih godina. Međutim, tamo gdje su na snazi obvezujuće mjere još uvijek možemo ostvariti određeni napredak. Da bismo se borili protiv pristranosti moramo promijeniti kulturu, no potrebne su nam i obvezujuće mjere. I moramo djelovati zajedno – EP i EGSO, žene i muškarci, mladi i stari.”

Izvjestiteljica za mišljenje EGSO-a „Poboljšanje ravnopravnosti u EU-u” Ozlem Yildirim pozvala je na „djelotvornu politiku borbe protiv diskriminacije na razini EU-a upotpunjenu istinski odvraćajućim sankcijama”.

Siuzvjestitelj Cristian Pîrvulescu pojasnio je da se „u mišljenju poziva na razvoj sljedeće generacije mjera za promicanje ravnopravnosti u Europi na temelju priznavanja načela ravnopravnosti i obveza u cilju njegove provedbe”.

Odbor je usvojio i mišljenje o ulozi članova obitelji koji brinu o osobama s invaliditetom i starijim osobama. Izvjestitelj za to mišljenje Pietro Vittorio Barbieri objasnio je da se „dobrobit Europe temelji na osobama koje brinu o članovima obitelji i koje su često izostavljene iz sustava. Velika većina njih su žene koje su prisiljene birati između pružanja skrbi ili ostanka na radnom mjestu. Pozivamo europske i nacionalne institucije da istraže tu pojavu u interesu pružatelja i primatelja skrbi.” 

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This