EGSO: Održiv i uravnotežen razvoj ruralnih i urbanih područja ključan je za dobrobit građana EU-a

07.12.2021 | Novosti iz EGSO-a

EGSO poziva kreatore politika da provedu sveobuhvatnu i cjelovitu strategiju za uravnotežen, kohezivan, pravedan i održiv razvoj ruralnih i gradskih područja. Za to će biti potrebno iskoristiti ulogu lokalnih zajednica, ojačati tradicionalne industrijske grane i stvoriti nove ekonomske aktivnosti i mogućnosti zapošljavanja u ruralnim područjima te istodobno poticati sinergije s gradskim područjima.

U mišljenju „Ususret sveobuhvatnoj strategiji za održiv urbani i ruralni razvoj“ EGSO navodi nekoliko preporuka koje se temelje na uključivanju više dionika i pristupu „odozdo prema gore“, što su ključni elementi da se osigura održivost ruralnih politika i podrška lokalnog stanovništva.

Od presudne su važnosti horizontalna koordinacija i prilagođene politike

„Izuzetno je važno prijeći na integrirani pristup djelovanju i financiranju u raznim politikama koje utječu na ruralna područja. Moramo se pobrinuti za to da ruralna područja budu ne samo održiva već i privlačna mjesta za život. Kvaliteta života u ruralnim krajevima mjerit će se povećanjem broja mladih stanovnika i novih inicijativa koje donose kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta“, istaknuo je izvjestitelj Josep Puxeu Rocamora. 

Mišljenje je dostupno OVDJE

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This