EGSO održao Savjetovanje s civilnim društvom BiH u Sarajevu

01.06.2022 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

24. svibnja 2022. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je u Sarajevu održao Savjetovanje s civilnim društvom Bosne i Hercegovine. Na skupu, na kojem je sudjelovala i Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a, razgovaralo se o osiguranju prostora za građansko djelovanje u BiH, stanju socijalnog dijaloga, stanju gospodarstva i tržišta rada te slobodi izražavanja i medija i borbi protiv dezinformacija.

Pored članova EGSO-a sudjeluje i 60-ak predstavnika civilnog društva iz različitih dijelova BiH.

Između ostalog, postavilo se i pitanje o krizi identiteta udruga i svojevrsnoj stagnaciji u razvoju. Jedan od odgovora je gubljenje vlasništva nad procesima i nedostatak povjerenja.

Jurgis Vilcinskas, vršitelj dužnosti zamjenika šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, naglasio je negativne efekte rata u Ukrajini na ekonomiju i sigurnost Bosne i Hercegovine te da je u ovim teškim vremenima savjet civilnog društva vrijedniji nego ikad.

Ionuţ Sibian, član EESO-a i predsjedavajući Odbora za zapadni Balkan, istaknuo je da je sužavanje prostora građanskog djelovanja problem koji pogađa ne samo zemlje zapadnog Balkana poput Bosne i Hercegovine, već i države članice EU-a. Također je naglasio da ako organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini žele dobiti održivo financiranje, trebaju više ulagati u razvoj lokalne infrastrukture i partnerstva s akademskim krugovima.

Sudionici smatraju da organizacije civilnog društva trebaju ponovno zauzeti svoju ulogu u društvu kao nositelji promjena vođeni rezultatima.

Više na eesc.europa.eu

#EGSO #EESC #CivilnoDrustvo

 

Pin It on Pinterest

Share This