EGSO objavio dobitnike nagrade za građansku solidarnost

04.03.2021 | Novosti iz EGSO-a

23 projekta iz EU-a i Velike Britanije dobila su nagradu za izuzetan doprinos u borbi protiv COVID-19 i njegovih katastrofalnih posljedica. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) objavio je imena dobitnika svoje Nagrade za građansku solidarnost, koji je pokrenut u 2020. godini na temu „Civilno društvo protiv COVID-19”.

Na virtualnoj svečanosti dodjele nagrada održanoj 15. veljače, EGSO je nagradio 23 organizacije civilnog društva, pojedince i privatne tvrtke čiji su se projekti istaknuli kao primjeri izvanredne solidarnosti tijekom pandemije COVID-19. Svaki pobjednik dobio je nagradu u vrijednosti od 10 000 EUR.

Uručujući nagrade, potpredsjednik EGSO-a za komunikaciju, Cillian Lohan, rekao je:

“EGSO je više puta naglasio da su solidarnost i ciljano zajedničko djelovanje ključni za preživljavanje ovakve pandemije. Jedini učinkovit odgovor na krizu poput ove pandemije je brzo, odlučno i zajedničko djelovanje. To su prilike za učenje u suočavanju s drugim krizama bez obzira jesu li socijalne, ekonomske ili ekološke.

Civilno društvo bilo je na čelu svih solidarnih akcija i bez njihove pomoći na terenu, cijena plaćena za ovu pandemiju bila bi puno veća. Svi projekti koje smo dobili dokaz su nesebičnog građanskog i lokalnog angažmana, koji pokazuje ogroman doprinos civilnog društva u ovoj borbi. Ovom nagradom odajemo priznanje ljudima i organizacijama koji su učinili razliku u ovim do sada neviđenim vremenima. Čast mi je što možemo zajedno slaviti.”

Nagrade su pripale pobjedničkim radovima iz 21 zemlje Europske unije. Jedna nagrada dodijeljena je projektu s prekograničnim ciljem, a jedna organizaciji iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao gesta kojom se želi pokazati kako EGSO želio održavati bliske veze s britanskim civilnim društvom, unatoč činjenici da je ta država napustila EU.

Iako je EGSO imao za cilj pronaći pobjednika u svakoj državi članici EU-a i u Ujedinjenom Kraljevstvu, nije zaprimio prihvatljive prijave za projekte u šest zemalja.

Dobitnici su izabrani između ukupno 250 prijava koje su podnijele organizacije civilnog društva, pojedinci i privatne tvrtke. Svi su projekti u sebi sadržavali solidarnost kao pokretačku snagu i pokazivali su kreativne i učinkovite načine rješavanja često zastrašujućih izazova koje donosi kriza.

Većina projekata usmjerena je na ranjive skupine ili ljude koji su najviše pogođeni krizom, poput starijih ili mladih, djece, žena, manjina, migranata, beskućnika, medicinskog osoblja ili zaposlenika i poslodavaca. Što se tiče sadržaja projekata, usredotočili su se na pet glavnih tema: opskrba hranom i pomoć ranjivim skupinama, medicinska oprema, savjetodavne usluge, obrazovne usluge i informacije o pandemiji te kultura. Detaljne informacije o svim pobjednicima i ostalim kandidatima mogu se pronaći u brošuri EGSO-a koja je dostupna na zahtjev.

EGSO se nada kako će Nagrada za građansku solidarnost poboljšati vidljivost i podići svijest ne samo o pobjedničkim projektima, već i o mnogim drugim kreativnim građanskim inicijativama koje se odvijaju u EU-u.

“Danas ne pozdravljamo samo 23 pobjednika. Skidamo kapu cijelom europskom civilnom društvu i tolikim njegovim organizacijama, tvrtkama i pojedincima koji su pokazali i dalje pokazuju neviđenu solidarnost, hrabrost i građansku odgovornost u ova teška i izazovna vremena”, rekao je Cillian Lohan.

Projekti i inicijative koje su vodili građani i civilno društvo na mnogo su načina nadopunjavali napore koje su države članice poduzimale u ublažavanju udara krize i čak su bile ispred njih u nekim područjima, poput proizvodnje maski za lice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Cjelovit popis dobitnika dostupan je OVDJE

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This