EGSO je predstavio pobjednike svoje nagrade za civilno društvo 2022. na temu mladih i podrške Ukrajini

19.12.2022 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) ove je godine iznimno dodijelio nagrade u dvije kategorije. Nagrada za civilno društvo EGSO-a dodijeljena je projektima koji pokušavaju stvoriti bolju budućnost za mlade ljude te shemama za potporu Ukrajincima pogođenim ruskom invazijom na njihovu zemlju.

EGSO je na plenarnoj sjednici održanoj 15. prosinca 2022. predstavio dobitnike nagrade za civilno društvo 2022., koja je dodijeljena u dvije kategorije: osnaživanje mladih i pomoć ukrajinskim žrtvama rata. Odabrane projekte prijavile su neprofitne organizacije iz Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske.

.Finalisti su izabrani između 106 prijava iz 21 države članice: 60 za kategoriju 1 (Mladi) i 46 za kategoriju 2 (Ukrajina).

Tri pobjednička projekta u kategoriji 1 (Mladi):

  1. nagrada: Fundación Secretariado Gitano(Španjolska) – projekt ove zaklade ‘Learning by Doing’ bavi se pitanjem nezaposlenosti među mladim Romima u dobi od 16 do 30 godina. Kroz javno-privatno partnerstvo, program kombinira teorijsku i praktičnu obuku s ciljem razbijanja stereotipa i predrasude prema romskoj populaciji u tvrtkama uključenim u inicijativu i rješavanje šire društvene isključenosti.
  2. nagrada: Movimento Transformers(Portugal) – ‘Škola supermoći’ je volonterski program u kojem mentori održavaju tjedne nastave pripravnicima, uglavnom djeci i mladima u riziku od socijalne isključenosti. Program omogućuje mladim ljudima da otkriju svoje talente – u područjima kao što su kuhanje, borilačke vještine, fotografija i kreativno pisanje – i razviju vještine koje će ih osnažiti da postanu pokretači promjena i vrate ono što su naučili kako bi pozitivno transformirali svoju zajednicu.
  3. nagrada: Associazione Agevolando(Italija) – Ova udruga zagovara prava i dobrobit maloljetnika i mladih punoljetnih osoba koje su dio ili cijelo djetinjstvo provele u udomiteljskim ili rezidencijalnim ustanovama i koje se nakon punoljetnosti trebaju osamostaliti. Njihova inicijativa Care Leavers Network Italia neformalna je nacionalna mreža mladih ljudi u dobi od 16 do 26 godina s iskustvom u sustavu skrbi. 

Tri pobjednička projekta u kategoriji 2 (Ukrajina):

  1. nagrada: Asociația SUS INIMA(Rumunjska) – Udruga SUS INIMA do sada je pomogla više od 21.000 ukrajinskih izbjeglica. Odmaknuvši se od svog uobičajenog rada pružanja podrške pacijentima oboljelima od raka, SUS INIMA je razvio niz inicijativa za pomoć Ukrajincima, u rasponu od školskih aktivnosti i pronalaska posla do dobivanja terapije i psihološke podrške. To je zauzvrat omogućilo ukrajinskim obiteljima da se lakše integriraju u rumunjsko društvo, jer im je dalo osjećaj pripadnosti i sigurno mjesto.
  2. nagrada: Villavecchia Foundation(Španjolska) – Fond za hitne slučajeve ‘Vi ste na sigurnom mjestu’, kojim upravlja Zaklada Villavecchia, pruža skrb za mlade oboljele od raka i njihove roditelje. Teško bolesnu ukrajinsku djecu međunarodne su organizacije odvele iz ratnih strahota i dovele na sigurno kako bi se nastavilo s liječenjem. Jedno od takvih sigurnih mjesta bila je Barcelona, gdje zaklada nastoji ovim mladim ukrajinskim pacijentima i njihovim obiteljima ponuditi najbolju moguću kvalitetu života osiguravajući da dobiju sveobuhvatnu skrb na svim razinama.
  3. nagrada: Polish Scouting and Guiding Association(ZHP) (Poljska) – Najveća organizacija za neformalno obrazovanje mladih u Poljskoj, Związek Harcerstwa Polskiego (Poljski savez izviđača i vodiča), se mobilizirala za pomoć Ukrajincima čim je počeo rat. Volonteri ZHP-a bili su prisutni na graničnim prijelazima, usmjeravali ljude na sigurno, davali informacije, prikupljali i prevozili donacije te organizirali granične ophodnje s iskustvom u pružanju prve pomoći. Posebno su se fokusirali na ukrajinsku djecu, prikupljajući igračke, pružajući im psihološku podršku i uključujući ih u izviđačke aktivnosti.

Nagrada, koja se ove godine dodjeljuje 13. put, nagrađuje neprofitne projekte koje provode pojedinci, organizacije civilnog društva i tvrtke. Svake godine bira se druga tema koja pokriva važno područje rada EGSO-a. Novčana nagrada i priznanje koje dobiju trebali bi pomoći dobitnicima da prošire svoje projekte i pruže dodatnu pomoć zajednici.

#EGSO #EESC #CivilnoDrustvo

Pin It on Pinterest

Share This